SHUTTERSTOCK
zdravlje

Kako znati da trebate multivitamine? Obratite pozornost na četiri znaka koja vam tijelo šalje

Važno je otkriti znakove koji upućuju na to da su vam potrebni baš multivitamini

Svatko tko želi ostati što je više moguće u formi i zdrav vjerojatno zna da je ključno jesti uravnotežene i hranjive obroke koji će osigurati odgovarajuću količinu vitamina i minerala. No, istodobno ponekad nam to i ne uspijeva pa se logičnim čini uzimanje dodataka prehrani. Međutim, ponekad se nađemo i u nedoumici koje bismo vitamine zapravo trebali uzimati. Prema nekim podacima, trećina populacije baš zato poseže za multivitaminima. Ali, kao i sa svakim dodatkom prehrani, važno je otkriti znakove koji upućuju na to da su vam potrebni baš multivitamini.

Nutricionistica Lexi Moriarty iz New Jerseya za Eat This, Not That! Objašnjava na što trebate obratiti pozornost.


Postajete umorni i lako gubite dah

Ako se redovite suočavate s manjkom energije to može biti znak različitih problema. Na primjer, možda ste bolesni, imate previše posla ili ne spavate dobro. Ako uz umor i teško dišete, trebali biste obavezno provjeriti zdravlje svojih pluća. Ali, također, manjak energije može biti znak da ste anemični ili da imate niske zalihe željeza.

- Ako želite podići razinu željeza, uzimanje multivitamina sa željezom poboljšat će kvalitetu crvenih krvnih zrnaca, što će podići razinu energije i transport kisika. Apsorpciju željeza pomaže vitamin C, a nerijetko će se u ovoj kombinaciji naći i folna kiselina - kaže Moriarty.


Imate krhku kosu i nokte

Suha kosa sklona pucanju može biti rezultat korištenja štetnih proizvoda za oblikovanje kose, agresivnih tretmana ili određenih zdravstvenih problema. Isto tako, bolesti poput hipotireoze i Raynaudova sindroma, ili menopauze, mogu dovesti do lomljivosti noktiju. Ali također su i znak da vam u prehrani nedostaje hranjivih tvari.

- Možda ne dobivate dovoljno cinka, željeza, biotina ili drugih vitamina B skupine. Svakodnevno uzimanje multivitamina može pomoći u pokrivanju svih potreba za vitaminima i mineralima te će u konačnici poboljšati zdravlje vaše kose i noktiju - kaže Moriarty.


Često se razbolite

- Ako imate više od tri do četiri prehlade godišnje, to bi mogao biti znak da vam nedostaju ključne hranjive tvari za jak imunitet. Dobar imunosni sustav pomaže u borbi protiv infekcija, prehlade i bolesti, a nutrijenti koji su neophodni imunitetu, poput vitamina C, A i D, možete unijeti multivitaminskim pripravcima - naglašava Moriarty.


Skloni ste ozljedama

Prijelom kosti ili dugotrajno cijeljenje rane još su jedan znak da vam možda nestaju neki vitamini i minerali.

- Kalcij i vitamin D imaju veliku ulogu u zdravlju i cjelovitosti kostiju, a ako vam nedostaje jedan ili čak oba, to biste mogli osjetiti u vašim kostima - kaže nutricionistica. Uz kalcij i vitamin D često se u ovoj kombinaciji nalaze i vitamin K te magnezij.

Linker
02. travanj 2024 08:58