Ako ste do sad metvicu i kadulju koristili tek rijetko i samo za čaj, znajte da vam može pomoći i kod ovog problema.
 Foto: iStock
Stisni zube

Kako ublažiti zubobolju bez lijekova i odlaska stomatologu

Kako to obično bude, zubobolja nas najčešće iznenadi noću, kad bismo to najmanje očekivali i kad nam stomatolog baš i nije dostupan. No, pomoći si tada možete i sami.

Dogodi se s vremena na vrijeme da se zapustimo pa to skupo platimo. Jedna od tih situacija je kada odgađamo kontrolni pregled kod zubara, pa nas na to podsjeti iznenadna zubobolja.

I naravno, kao da već nije dovoljno grozno što nas boli zub, još se mora dogoditi i onda kada bismo najmanje željeli - noću, kad su sve stomatološke ordinacije zatvorene, a odlazak na hitnu nam od bola i snenosti ne padne na pamet...

Ako to tako uopće možemo reći, "sreća u nesreći" je da si za prvu ruku možemo pomoći i sami. I to na način kako su činili "naši stari", jer gotovo svaki od navedenih "lijekova" većina od nas ima kod kuće.

Ovo je 8 načina kojima možete smiriti zubobolju.

1. Rakija i druga kratka alkoholna pića

Sigurno ste već čuli za ovaj narodni lijek. Osim što učinkovito snižava temperaturu, oblog od rakije ili, primjerice, votke pomoći će ublažiti i zubobolju.

Što učiniti? Uzmite komad vate ili blazinice i natopite je rakijom. Tako namočenom vatom nježno trljajte po zubnom mesu bolnog zuba. Također, možete i uzeti gutljaj rakije ili drugog žestokog pića i mućkati ga u ustima na bolnom mjestu te potom ispljunuti. Već nakon nekoliko minuta zub bi trebao utrnuti, a moguća oteklina splasnuti. Ponovite po potrebi.

2. Hladni oblog

Poput rakije, na zubobolju može utjecati i hladni oblog.

Što učiniti? Ako u zamrzivaču imate led, uzmite kockicu, dvije, omotajte ih papirnatim ili pamučnim ubrusom, stavite na čeljust, na mjesto bolnog zuba, i ostavite malo da djeluje. Na taj način zub bi trebao utrnuti, a bol, barem privremeno, nestati. Ako nemate led, poslužiti se možete i zamrznutim graškom ili, primjerice, hladnom bocom vode.

3. Luk

To barem svi imamo kod kuće, zar ne!? A jeste li znali da nejgovi sokovi mogu pomoći kod bolnog zuba?

Što učiniti? Luk nasjeckajte na sitno i stavite u papirnati ili pamučni ubrus te ga još malo rukom zgnječite da pusti svoje sokove. Ubrus potom prisolnite na bolno mjesto na obrazu, a ako možete podnijeti njegovu ljutinu, oblog od luka stavite direktno na bolni zub, jer će ga brže "anestezirati" te će bol i pulsiranje na neko vrijeme proći.

4. Češnjak

I ova namirnica, poput luka, sadrži ljekovite spojeve koje možemo iskoristiti kod zubobolje, a spominju se u gotovo svim priručnicima narodne medicine. Možda vam je nepoznato, ali češnjak je poznat kao prirodni antibiotik zbog alicina - organskog spoja koji daje glavna antioksidativna svojstva češnjaku.

Što učiniti? Češanj češnjaka očistite, prepolovite, dodajte malo soli kako bi pustio svoje sokove, pa potom stavite direktno na zub koji vas boli.

5. Sol

Sol otopljena u vodi narodni je lijek za mnoge tegobe, a jedna, možda nedovoljno poznata, je i ublažavanje zubobolje.

Što učiniti? U decilitar tople vode dodajte jednu čajnu žličicu soli i miješajte dok se sol ne otopi. Kad se otopi, uzmite gutljaj, dva dobivene otopine i mućkajte uz zub koji vas boli. I pazite, ovu otopinu nemojte popiti, preslana je za naš organizam.

Pomoći mogu i ove biljke...

6. Metvica

Bolje je koristiti svježu, nego sušenu metvicu (no poslužit će u nuždi) jer sadrži više eteričnih ulja koja će ublažiti bol i oteklinu.

Što učiniti? Tri, četiri listića svježe biljke operite i stavite oko bolnog zuba te ostavite da djeluju oko 15 minuta (sušene listove ne ispirite, te ih ostavite duže da prodru do bolnog mjesta). Nakon što vrijeme prođe, listove bacite, a postupak ponovite kad osjetite da bi se bol u zubu mogla vratiti.

7. Klinčić

Poznato je da ovaj mirisni začin ima i antibakterijsko i antiseptičko djelovanje te je njegova primjena u liječenju zubobolje logičan izbor.

Što učiniti? Klinčić možete žvakati kako bi pustio sva svoja ljekovita svojstva, ali to činite zdravim zubima, nikako ne onim koji vas boli! Također, možete ga preliti vrućom vodom i pustiti da se sve zajedno ohladi te dobivenom aromatiziranom vodom možete ispirati usta i bolan zub.

8. Kadulja

Ova mediteranska biljka je od davnina poznata kao ljekovita te se najčešće koristi za grlobolju, groznicu i prehladu te regulianje probave i menstrualne probleme. Međutim, korisna je i za probleme u usnoj šupljini kao što su krvarenje desni i zubobolja.

Što učiniti? Skuhajte čaj kojim ćete ispirati usta i bolni zub na način da listove kadulje kratko popržite u lončiću na jakoj vatri, kako bi se iz njih oslobodila sva ulja, a potom ih zalijte hladnom vodom. Kada čaj zakuha, lončić skinite s vatre i otavite da se malo ohladi. Topli napitak uzimati gut po gut tako da ga mućkate u ustima na bolnom mjestu.

Naravno, čak i ako se bol povuče, preporuka je nakon besane noći usred zubobolje posjetiti stomatologa. Bez odgode!

Linker
18. travanj 2024 04:14