SHUTTERSTOCK
Dežurna ordinacija

Kako spriječiti ponovni moždani udar?

Prvo je potrebno provjeriti je li terapija kod vašeg oca učinkovita i jesu li postignute ciljane vrijednosti za navedene čimbenike rizika

Moj otac ima 66 godina i prije godinu i pol imao je moždani udar. Prije toga imao je nekoliko ishemijskih ataka. Godinama ima problema s visokim tlakom i povišenim masnoćama, ostalih rizičnih faktora nema. Na vrijeme je stigao u bolnicu i dobio terapiju za razbijanje ugruška. Nakon tog moždanog udara također je imao nekoliko ishemijskih ataka. Redovito uzima terapiju. Što se može poduzeti kako bi se spriječio ponovni moždani udar? Koje bi pretrage trebao obaviti?

Vanja O., Našice

Odgovara doc. dr. Hrvoje Budinčević, neurolog:

"S obzirom na to da vaš otac redovito uzima terapiju za arterijsku hipertenziju i hiperlipidemiju, potrebno je provjeriti je li terapija učinkovita i jesu li postignute ciljne vrijednosti za navedene čimbenike rizika. Uz to bi bilo korisno učiniti lipidogram i holter krvnog tlaka. Za početak u obzir dolazi učiniti MSCT angiografiju glave i vrata kako bi se isključila ekstrakranijska i intrakranijska stenoza te holter EKG-a i barem ultrazvuk srca za isključenje kardiogenih uzroka. Korisno bi bilo na kontrolnom pregledu neurologa detaljno opisati navedene ishemijske atake te učiniti elektroencefalogram (EEG) kako bi se isključila epilepsija."

Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Linker
24. travanj 2024 16:19