Nemogućnost izlučivanja veće količine mokraće odjednom javlja se kad kamenci prolaze kroz ureter i pritom nadražuju mokraćni mjehur pa se javlja poticaj na često i obilno mokrenje, čak i kad nema potrebe za tim
 FOTOGRAFIJE: CARLO107 GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
zdravlje

Kako spriječiti nastanak bubrežnog kamenca - popis namirnica koje vam mogu pomoći

Zbog gubitka tekućine stvara se manje mokraće pa rjeđe mokrite, a to omogućuje mineralima koji formiraju kamence da se počnu taložiti u bubrezima i mokraćnom traktu

Bubrežni kamenac je čvrsta tvorevina koja nastaje od kristala iz mokraće. Kod većine ljudi prirodne kemikalije u mokraći sprečavaju formiranje kamenaca i prateće probleme, no ponekad to ne funkcionira. Želite li spriječiti nastanak kamenaca, najbolji savjet je da svakodnevno pijete veliku količinu vode jer će vas to nagnati na često mokrenje, a tako ćete izbjeći taloženje kalcija ili mokraćne kiseline. Zbog toga svako pojačano znojenje (u sauni, uslijed intenzivne tjelovježbe ili visokih ljetnih temperatura i slično), ako je često, može dovesti do formiranja bubrežnih kamenaca. Zbog gubitka tekućine stvara se manje mokraće pa rjeđe mokrite, a to omogućuje mineralima koji formiraju kamence da se počnu taložiti u bubrezima i mokraćnom traktu. Stoga naročito pripazite da nadoknadite izgubljenu tekućinu kod svakog pojačanog znojenja. U normalnim okolnostima, za stvaranje optimalne količine mokraće potrebno je piti 8 do 12 čaša vode dnevno.


Prehrana protiv bubrežnih kamenaca

Ne postoji jedinstvena prehrana za prevenciju bubrežnih kamenaca, već ona ovisi o tipu kamenaca. Dva najčešća tipa kamenaca su kamenci kalcijeva oksalata i kamenci mokraćne kiseline.

- Kamenci kalcijeva oksalata: manje soli, više kalcija

Oksalat je prirodno prisutan u mnogim namirnicama, uključujući voće i povrće, lješnjake i sjemenke, žitarice i mahunarke pa čak i čokoladu i čaj. No, naročito visok udio oksalata imaju namirnice poput kikirikija, rabarbare, špinata, cikle, blitve, čokolade i batata. Smanjena konzumacija tih namirnica može biti od velike pomoći osobama koje su sklone stvaranju ove vrste bubrežnih kamenaca. Jedite i pijte hranu bogatu kalcijem, poput mlijeka, jogurta i nekih sireva zajedno s namirnicama koje obiluju oksalatom. Naime, oksalat i kalcij će se spojiti u želucu i crijevima prije nego što dospiju do bubrega te će se tako smanjiti rizik za nastanak bubrežnog kamenca. Iako možda naziv ovih kamenca upućuje na to da je kalcij nepoželjan za osobe koje su im sklone, to nije točno. Naprotiv, prehrana s niskim udjelom kalcija povećat će rizik za nastanak bubrežnih kamenaca. Stoga, nemojte smanjivati unos kalcija, ali zato smanjite unos soli i pripazite da u obroku uvijek kombinirate namirnice bogate kalcijem s onima koje obiluju oksalatom. To je ključ za prevenciju kamenaca kalcijeva oksalata. Preporučeni dnevni unos kalcija u svrhu prevencije bubrežnih kamenaca iznosi 1000 do 1200 mg dnevno. A zašto je sol opasna? Prevelika konzumacija soli dovodi do pojačanog otpuštanja kalcija u mokraću, a time i stvaranja novih kamenaca.

- Kamenci mokraćne kiseline

Crveno meso i školjke sadrže veće količine kemikalije koja se naziva purin, a visok unos purina vodi do povećane proizvodnje mokraćne kiseline, a time i do veće količine kiseline koju bubreg mora izlučiti. Pojačano izlučivanje mokraćne kiseline znači i kiseliju mokraću, a veća koncentracija kiseline u mokraći olakšava formiranje kamenaca mokraćne kiseline.

Kako biste spriječili nastanak ovih kamenaca, trebate smanjiti unos namirnica bogatih purinom, poput crvenog mesa, piva i alkoholnih pića, mesnih umaka, srdela, inćuna i školjaka. Držite se zdrave prehrane, bazirane na voću i povrću, cjelovitim žitaricama i mliječnim proizvodima od obranog mlijeka. Smanjite unos slatke hrane i pića, naročito onih s visokim udjelom kukuruznog sirupa. Smanjite i unos alkohola jer on može povećati razinu mokraćne kiseline u krvi. Smanjen unos životinjskih proteina i povećan unos povrća i voća pomoći će u smanjenju količine mokraćne kiseline, a time i smanjenju rizika od nastanka bubrežnih kamenaca ove vrste.


ČITAJTE I: Kako prepoznati bubrežne kamence i što ako su uzrok vaših problema s mokrenjem

Linker
15. travanj 2024 13:48