Zdrava funkcija bubrega vrlo je važna u očuvanju zdravlja cijelog organizma.
 Foto: Istock
Bolest koja ne bira dob

Kako spriječiti bolesti bubrega?

Važno je znati da bubrežnim bolestima ne podliježu samo stariji ljudi, kako se to misli, već se one pojavljuju od dojenačke dobi.

Bolesti bubrega često su bez simptoma, nerijetko se otkriju tek kada je jedini lijek hemodijaliza ili transplantacija, a moguće ih je spriječiti zdravim životom i kontrolom visokog krvnog tlaka i šećera u krvi.

Rani početak liječenja

Dr. Vlatka Kupres specijalistica inetrne medicine s nefrologijom održala je stručno predavanje je u karlovačkoj Općoj bolnici.

- Zdrava funkcija bubrega vrlo je važna u očuvanju zdravlja cijelog organizma, a pravodobno prepoznavanje potencijalnih bolesnika i rani početak liječenja od presudnog je značaja za pravovremeno sprječavanje komplikacija i liječenje dijalizom - rekla je dr. Kupres.

Važno je znati da bubrežnim bolestima ne podliježu samo stariji ljudi, kako se to misli, već se one pojavljuju od dojenačke dobi. Zato je potrebno razviti svijest o potrebi ranog otkrivanja bubrežne bolesti od dječje do starije dobi, upozorila je.

U Hrvatskoj oko 10 posto stanovništva boluje od kronične bolesti bubrega, a najčešće se pojavljuje uz dijabetes, hipertenziju i pretilost.

Bolest se može otkriti jednostavnom laboratorijskom pretragom kreatinina u krvi i količine bjelančevina u urinu.

Hina

Linker
26. travanj 2024 10:15