Preporučuje se nastaviti s djetetovom uobičajenom prehranom jer proljev i povraćanje uzrokuju gubitak energije i snage djeteta.
 Foto: Istock
Ljeto je najljepše godišnje doba - i za bakterije

Kako smanjiti mogućnost pojave infektivnog proljeva kod djece

Bakterije se šire na suncu i toplini kao gljive poslije kiše!

I vaša će beba ovog ljeta okusiti prvi sladoled, a pritom će sigurno nastati fotografije s umrljanim licem i suzama kad joj uzmete kornet iz ruku jer joj još niste spremni dati cijelu kuglicu. Noge će prvi put zakopati u pijesak i naravno obavezno gurati pijesak u usta. I ne zaboravimo da će ponovno dobivati poljupce od rođaka dok će mu se diviti kako je narastao, ali i od bakinih susjeda pred kojima će se ponosna baka hvaliti njime. Vjerojatno ćete ljeti koji dan namijeniti za obiteljsko kupanje u bazenu, a tamo će na vašim usnama najčešća biti rečenica neka zaboga ne pije bazensku vodu.

Visoke temperature ljeti omogućuju brže razmnožavanje mikroorganizama, koji nas posvuda okružuju, a nalaze se i u nama. Neki su čak dobri, poželjni, npr. probiotici - dobre bakterije.

Nažalost, puno ih je štetnih pa se u gore nabrojenim stvarima veselo razmnožavaju i bakterije koje uzrokuju proljev. Kod male djece gotovo sve ide iz ruku u usta… i dalje u probavni sustav. Zato su u toplim mjesecima proljevi češći.

Pridržavajte se ovih pravila

Kod djece mlađe od godine dana razvoj proljeva puno je teži nego kod odraslih. Naravno da svom djetetu nećete zabraniti sve nabrojeno, ali vam preporučujemo veći oprez.

Pravila kojih bi se trebalo držati da se smanji mogućnost pojave infektivnog proljeva kod djeteta:

  • Često i temeljito pranje ruku
  • Temeljito pranje namirnica koje se ne kuhaju
  • Pijenje čiste vode iz pipe, ne iz bazena :)

Ako se svejedno pojavi proljev savjetuje se uzimanje rehidracijske otopine i istovremeno uvođenje dokazano učinkovitih probiotičkih kultura, kao što je probiotička kultura Lactobacillus rhamnosus GG.

Proizvodi WAYA®za uravnoteženu crijevnu mikrofloru jedini sadrže 100 % mikroenkapsulirani probiotički soj Lactobacillus rhamnosus GG. Probiotička kultura Lactobacillus rhamnosus GG je mliječnokiselinska bakterija koja se smatra najistraženijim probiotičkim sojem na svijetu i normalno je prisutna u našim crijevima. Koncentracija probiotičke kulture u proizvodima WAYA®osigurana je visokom tehnologijom proizvodnje i stalnim kontrolama kvalitete. Proizvodi WAYA® ne sadrže alergene kao što su mliječne bjelančevine, jaja, gluten, laktoza, orašasti plodovi.

Lactobacillus rhamnosus GG je kraljica među probiotičkim kulturama. Najistraženija je probiotička kultura s više od 800 objavljenih stručnih članaka. Lactobacillus rhamnosus GG je jedini »dlakavi« probiotik koji se svojim fleksibilnim bičevima veže za crijevnu sluznicu i uspješno se bori protiv štetnih bakterija.

Promo

Linker
16. travanj 2024 16:03