Kratke svakodnevne terapije, tijekom dva tjedna dovele su u ispitanika do poboljšanja fizičkog i psihičkog zdravlja.
 Getty Images/iStockphoto
olakšava posljedice starenja

Kako škakljanje uha može usporiti starenje i smanjiti rizik od hipertenzije te srčanih bolesti

Sudionici studije istaknuli su i da su osjetili značajno poboljšanje kvalitete sna i da im se raspoloženje generalno popravilo.

Škakljanje uha malim električnim aplikatorom može uravnotežiti autonomni živčani sustav u osoba starijih od 55 godina i tako usporiti starenje, otkrili su istraživači sa Sveučilišta Leeds.


Bezbolni električni signali

Kratke svakodnevne terapije, nazvane transkutana stimulacija vagusa (transcutaneous vagus nerve stimulation - tVNS), tijekom dva tjedna dovele su u ispitanika do poboljšanja fizičkog i psihičkog zdravlja uključujući bolju kvalitetu života, bolje raspoloženje i bolji san.

Terapija utječe na veću aktivnost parasimpatičkog dijela živčanog sustava isporučujući male, bezbolne električne signale u uho, koji potom šalju signale živčanom sustavu kroz živac vagus.

Vjeruje se da bi terapija mogla usporiti i razvoj bolesti povezanih sa starenjem kao što su hipertenzija, srčane bolesti i fibrilacija atrija, jer kako starimo, mijenja se i balans našeg živčanog sustava te on postaje prijemčiviji za razvoj bolesti kao što su kardiovaskularne bolesti, depresija i anksioznost.

Rezultati studije objavljeni su u časopisu Aging.

Linker
19. travanj 2024 21:24