FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
Dežurna ordinacija

Kako se riješiti ožiljaka od akni?

Postoje različiti laseri koji se koriste u tu svrhu - neablativni laseri koji potiču razvoj kolagena i ablativni laseri koji mehanički uklanjaju slojeve kože kako bi se smanjila dubina ožiljka, a ujedno potiče stvaranje kolagena

Nakon što sam izliječila akne, ostali su mi na licu ružni ožiljci. Kako ih mogu ukloniti ili barem ublažiti?

Tina H., Zaprešić

Odgovara dr. Maja Ceković, dermatovenerolog:

"Za uklanjanje ožiljaka od akni najbolje rezultate daju laseri. Postoje različiti laseri koji se koriste u tu svrhu - neablativni laseri koji potiču razvoj kolagena i ablativni laseri koji mehanički uklanjaju slojeve kože kako bi se smanjila dubina ožiljka, a ujedno potiče stvaranje kolagena. Najčešće se za uklanjanje ožiljaka koriste Erbium Yag, CO2 i frakcijski laser. Frakcijski laser unutar laserskog snopa ima na stotine zraka koje točkasto oštećuju kožu te je oporavak brži, samo 2-5 dana. Međutim, kod dubljih ožiljaka bolji rezultat daje Erbium Yag laser, ali je i oporavak duži, 7-14 dana. Rezultat ovisi o jačini i broju prijelaza. Što je veći broj prijelaza, bolji je rezultat. Rezultat je vidljiv već nakon nekoliko dana, a konačni rezultat za 6-10 mjeseci: za to vrijeme nakon tretmana stvara se kolagen te se ožiljci svakim danom smanjuju. Za ublažavanje boli koristi se lokalni anestetik u obliku kreme ili se lokalni anestetik injicira u područje koje ćemo tretirati. Nakon tretmana na kožu se nanose kreme za epitelizaciju i zaštitu od sunca. Ovi tretmani ne preporučuju se raditi tijekom ljetnih mjeseci zbog izlaganja suncu."

Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Linker
22. travanj 2024 20:12