Ovi savjeti svima će nam dobro doći...
 Foto: iStock
Trebat će vam

Kako se pripremiti za laboratorijske pretrage

Sigurno ste se baš dan uoči laboratorijskih pretraga koje ste trebali napraviti zapitali ovo isto. Znamo, jer i mi smo...

Piše: dr. Anka Dorić, transfuziolog


Najbolje vrijeme za davanje većine uzoraka za redovite pretrage krvi jest ujutro između 7 i 10 sati. Krv za pretrage poželjno je vaditi natašte, osobito ako nas zanimaju vrijednosti glukoze, triglicerida i kolesterola. Natašte valja biti najmanje 12 sati prije davanja uzorka, a večer prije preporučuje se lagana večera najkasnije oko 19 sati. Voda se normalno može piti i kasnije jer neće utjecati na rezultate nalaza.

Natašte - da ili ne?

Preporučuje se prije vađenja krvi ne pušiti i ne piti alkohol. I prije ostalih laboratorijskih pretraga koje se ne vade natašte ipak se preporučuju lagani, nemasni obroci dan prije i jutarnji dijetni obrok ujutro sat-dva prije vađenja, jer bi masti iz obroka mogle utjecati na vrijednosti bioaktivnih supstanci koje kontroliramo.
Poželjno je da osoba koja daje krv to jutro bude naspavana, odmorena i opuštena. Dan prije uzimanja uzorka krvi potrebno je izbjegavati intenzivnu tjelesnu aktivnost. Prije venepunkcije trebala bi mirovati (sjediti) bar 15-20 minuta kako bi se u organizmu izbalansirale eventualne oscilacije metaboliziranja šećera, bjelančevina i masti.

Posavjetujte se s liječnikom

Dva dana prije uzimanja uzorka preporučuje se izbjegavati sve lijekove (osim obavezne terapije koju je propisao liječnik). Valja izbjegavati jače tjelesne napore, pušenje i uzimanje alkohola te sve lijekove osim obaveznih koje je propisao liječnik.

Osobito je važno, ako se obavljaju pretrage hemostaze ili se krv vadi za praćenje antikoagulantne terapije, terapiju ne uzimati neposredno prije vađenja krvi, a 3-5 dana prije izbjegavati ili ne uzimati namirnice bogate vitaminom K (zeleno lisnato povrće poput špinata, brokule, šparoga te banane i rajčice).

Ako se rade pretrage funkcije trombocita, pacijent ne bi smio sedam dana ranije uzimati nesteroidne protuupalne lijekove niti aspirin i andol, jer mogu utjecati na nalaze krvi.
Ako se iz krvi određuje razina lipida i kolesterola, barem 24 sata prije vađenja preporučuje se jesti nemasnu hranu (izbjegavati mlijeko i mliječne proizvode, jaja, masno meso, slastice i slično).

Što kad se kontrolira željezo i OGTT?

Kod vađenja krvi za kontrolu željeza u slabokrvnih osoba, nakon nadomjesne terapije, krv se vadi 10 dana nakon prestanka uzimanja željeza oralno (kapsule, tablete, sirupi), najmanje mjesec dana nakon injekcije preparata željeza intramuskularno te najranije tri dana nakon infuzije željeza u venu, a barem 48 sati prije pacijenti ne bi trebali piti sokove bogate željezom (ribiz, višnja, borovnica, cikla, kupine) niti voćna vina (od kupina, višanja, aronije i sl.).
Kod uzimanja uzorka za test oralne podnošljivosti glukoze (OGTT) pacijent mora biti natašte najmanje osam sati. Test traje oko dva sata i za to vrijeme pacijent mora slijediti točne upute o uzimanju hrane i vode koje mu treba dati njegov liječnik ili laboratorij u kojem će raditi pretragu.

Srećom, postoje i brojne pretrage za koje nije nužno da se rade ni natašte ni ujutro, npr. pretrage nekih hormona, elektrolita i slično. Stoga je prije odlaska na vađenje potrebno provjeriti i upute koje brojni laboratoriji objavljuju na internetu, a nakon vađenja krvi pažljivo saslušati upute o postupanju s ubodnim mjestom, pritisku na venu i ostale upute koje ćete dobiti u laboratoriju.

Linker
05. travanj 2024 02:09