Kod dvije osobe u Hrvatskoj već je potvrđen virus gripe...
 Foto: iStock
Čitajte u novom Doktoru u kući!

Kako razlikovati simptome - što je prehlada, a što gripa?

Virus gripe možemo udahnuti i u praznoj sobi, a zaraza je moguća i diranjem zaraženih predmeta!

Kod dvije osobe u Hrvatskoj već je potvrđen virus gripe, riječ je o dvije osobe koje su putovale u Vijetnam i odande donijele virus te se zasad ne očekuje njegovo masovnije širenje. Potvrđeno je to iz Nacionalnog centra za influencu. Epidemija gripe prema predviđanjima se očekuje od Božića do Uskrsa.

Prošle je godine dominantni tip bio noviji virus A (h3N2) na koji još nemamo imunitet. Taj je virus sadržan i u ovosezonskom cjepivu, a cijepljenje protiv gripe počinje u petak 3. studenoga.

Razmjeri epidemije

Sve što trebate znati o gripi doznat ćete u novom Doktoru u kući, koji izlazi u četvrtak 2. studenoga. Kako razlikovati simptome - što je prehlada, a što gripa, koliki se razmjeri epidemije očekuju ove sezone, sve o prevenciji i liječenju donosi vam Doktor u kući.

Jeste li znali da zaražena osoba u prosjeku inficira 12 drugih osoba? Virus možemo udahnuti i u praznoj sobi, a zaraza je moguća i diranjem zaraženih predmeta! Jedna kapljica sline ima 10.000 infektivnih doza, a virus se zadržava u zraku oko sat vremena!

Dr. Vladimir Draženović, voditelj Nacionalnog centra Svjetske zdravstvene organizacije za influencu, upozorava da kod kroničnih bolesnika i i starijih gripa može izazvati ozbiljne posljedice. Ističe da će sve što imate u zdravstvenom kartonu gripa pojačati. Donosimo i sve mitove i činjenice o gripi, sve o cijepljenju te o preventivi koju možete poduzeti sami.

Najbolji saveznik u borbi protiv prehlada i gripe jačanje je imuniteta. Donosimo deset prirodnih načina za osnaživanje organizma i sve o pripravcima koji štite i čiste organizam.

Novi Doktor u kući, uz specijalni priručnik o gripi, donosi i sve o zdravlju očiju i problemima s vidom.

Nemojte propustiti, u četvrtak, 2. studenoga, paket Jutarnji list + Doktor u kući koji stoji samo 12 kuna.

Linker
19. travanj 2024 04:05