SHUTTERSTOCK
rana dijagnoza

Kako razlikovati normalan kašalj od onog smrtonosnog? Stručnjaci imaju odgovor

Identificiranje i dijagnosticiranje raka u najranijim fazama najučinkovitiji je način da ograničite njegovo širenje

Kašljemo li već neko vrijeme mnogi će od nas posumnjati na koronu i možda neće otići na daljnje pretrage što može biti ključno u ranom otkrivanju raka pluća. Naime, tijekom pandemije covid-19 fokus je stavljen na simptome respiratornih bolesti i mnogima je postalo teško razlikovati „normalan” kašalj od onog „smrtonosnog” koji može upućivati na rak pluća. Nažalost, rak pluća ima visoku stopu smrtnosti.


Ako imate ove simptome, javite se obiteljskom liječniku:

  • uporni nedostatak daha
  • krvavi kašalj
  • kašalj koji traje tri tjedna.


Ostali uobičajeni simptomi raka pluća uključuju:

  • oticanje lica
  • česte infekcije
  • krvne ugruške
  • abnormalno visoku razinu kalcija.

Nemojte pretpostaviti da je nešto drugo, a iako možda nije rak pluća, važno je provjeriti uzroke. Ako je rak i rano se uhvati, imate velike šanse produljiti si život, upozoravaju liječnici.

- Identificiranje i dijagnosticiranje raka u najranijim fazama najučinkovitiji je način da ograničite njegovo širenje, dovedete u remisiju i povećate šanse za preživljavanje - ističu britanski liječnici. Pandemija korone gotovo svuda u svijetu smanjila je posjete liječnicima i rano otkrivanje raka.

U Hrvatskoj se rak pluća otkrije svake godine kod 3000 osoba, većinom u uznapredovaloj fazi s malim izgledima za izlječenje. Petogodišnje preživljenje je samo deset posto. Stoga je u Hrvatskoj 2020. pokrenut Nacionalni program probira i ranog otkrivanja raka pluća, po čemu smo prva zemlja u Europi i među samo tri zemlje u svijetu koje provode nacionalni probir za rak pluća. Odaziv je iznimno velik, a pozitivnih je nalaza oko četiri posto.

Linker
17. travanj 2024 16:09