KAKO PREPOZNATI RAK DOJKE, mamografija pregled

U posljednje tri godine programom rane prevencije otkriveno je 1500 novih slučajeva u ranoj fazi raka dojke, čime je toliko žena spašeno od prerane smrti

Kako prepoznati rak dojke, mamografija pregled

Mamografija godišnje spasi živote 500 žena

Prije sedam godina oboljela sam od raka dojke. Mislila sam da je to i kraj života. Srećom, tumor je bio malen i danas se smatram zdravom, čak više ne uzimam lijekove - rekla nam je gospođa Mirjana.

Preventivni program

Kako je rak dojke na prvom mjestu i po broju oboljelih i po broju umrlih žena od zloćudnih bolesti u svijetu, ovo je još jedno upozorenje da redoviti mamografski pregled spašava život. U Hrvatskoj se svake godine bilježi oko 2500 novih slučajeva raka dojke, a od te bolesti umre oko 830 žena.

Ne bi li se smanjila smrtnost od te zloćudne bolesti, u Hrvatskoj je 2006. krenuo preventivni program ranog otkrivanja raka dojke kojim je predviđeno da se žene pozivaju na mamografiju svake dvije godine. Drugim riječima, svake godine oko 300.000 žena između 50. i 69. godine dobije poziv za besplatnu mamografiju.

- Zadovoljni smo odazivom od 58 posto u prošloj godini jer se pokazuje da se iz godine u godinu pregleda sve više žena - kaže prof. dr. Boris Brkljačić, voditelj stručnog povjerenstva Ministarstva zdravstva za mamografski probir.

Najviše žena odaziva se u Međimurskoj i Bjelovarskoj županiji, a najmanje u Varaždinskoj i Splitsko-dalmatinskoj.

- Manji je odaziv i u Zagrebu, ali možemo pretpostaviti da je moguće da dio žena obavlja mamografiju privatno, mimo državnog programa. Cilj nam je da se u idućih desetak godina smanji smrtnost od raka dojke, a to je moguće ako se otkriju što manji tumori koji su u potpunosti izlječivi - kaže prof. dr. Brkljačić.

Kako prepoznati rak dojke, mamografija pregled

Linker
20. travanj 2024 11:39