FOTOGRAFIJE: NOSYSTEM IMAGES GETTY IMAGES
Dežurna ordinacija

Kako prepoznati da je dijete alergično na jaja?

Na alergiju se može posumnjati ako se razvije crvenilo oko usana ili osip, dijete počne povraćati ili oticati i otežano disati sat-dva nakon što je pojelo jaje

Moje dijete je alergično na mlijeko. Moram li iz prehrane isključiti sve mliječne proizvode i svu hranu koja se priprema s mlijekom? Kako prepoznati je li dijete alergično na jaja i kako ih uvoditi u prehranu?

Anica K., Pula

Odgovara dr. sc. Tatjana Lesar, spec. pedijatar, subspec. pedijatrijske gastroenterologije:

"Ako je djetetu dijagnosticirana alergija na mlijeko, preporučuje se eliminacijska prehrana tako da majka koja doji izbaci iz prehrane mlijeko, mliječne proizvode i sve namirnice u kojima se nalazi mlijeko te i one na kojima piše da su moguće primjese mlijeka. Jednaku eliminacijsku prehranu treba provoditi i dijete. Jaje se preporučuje uvoditi u prehranu kao i ostale namirnice, postupno, tijekom nekoliko dana. Može se prvo uvesti žumanjak, a potom i bjelanjak. Na alergiju se može posumnjati ako se razvije crvenilo oko usana ili osip, dijete počne povraćati ili oticati i otežano disati sat-dva nakon što je pojelo jaje. Nakon nekoliko sati mogu se javiti bolovi u trbuhu, proljev, krv u stolici i promjene tipa atopijskog dermatitisa."

Linker
18. travanj 2024 14:56