Bubrežni kamenci stvaraju idealan ambijent za razvoj bakterija te je riječ o ozbiljnom problemu koji treba odmah liječiti.
 Foto: Istock
Reagirajte na vrijeme

Kako prepoznati bubrežne kamence i što ako su uzrok vaših problema s mokrenjem

Bol u leđima, trbuhu ili s bočne strane može biti jedan od znakova...

Bol nastaje zato što je ureter, cjevasti organ koji provodi mokraću iz bubrega u mokraćni mjehur, začepljen kamencima.

Mučnina

Začepljenost uretera ili mokraćovoda može izazvati snažnu bol oko bubrega, no bol se može širiti u donji dio trbuha pa čak i u bedra. Bol i peckanje pri mokrenju obično se javljaju kad je kamenac na putu da izađe iz uretera i uđe u mokraćni mjehur. Taj prelazak jako nadražuje mokraćni mjehur te mokrenje postaje vrlo neugodno. Poput vaše usne šupljine, i sluznica koja obavija unutrašnjost bubrega i mokraćnog mjehura vrlo je osjetljiva.

Kamenci je mogu ogrepsti i oštetiti ili nadražiti uzrokujući krvarenje, a krv je potom vidljiva u mokraći.

Nemogućnost izlučivanja veće količine mokraće odjednom javlja se kad kamenci prolaze kroz ureter i pritom nadražuju mokraćni mjehur pa se javlja poticaj na često i obilno mokrenje, čak i kad nema potrebe za tim.

Mučnina i povraćanje mogu značiti da je onemogućena normalna funkcija bubrega, što znači da je ureter djelomično ili posve začepljen te sprečava mokraću da otječe u mokraćni mjehur.

Razvoj bakterija

S obzirom na to da bubrezi i crijeva imaju neke zajedničke živce, opstrukcija bubrega može utjecati i na probavni sustav izazivajući osjećaj mučnine i poriv na povraćanje.

Povišena temperatura i zimica sami po sebi nisu znakovi bubrežnih kamenaca, ali ako su udruženi s drugim simptomima, to može biti znak infekcije.

Naime, bubrežni kamenci stvaraju idealan ambijent za razvoj bakterija. To je vrlo hitna situacija i ozbiljan problem koji treba odmah liječiti. Infekcija se može izliječiti antibioticima tek kad se izvade kamenci.

Linker
15. travanj 2024 15:52