U Hrvatskoj od raka umire 333 oboljelih na 100.000 stanovnika, a ispred nas je samo Mađarska!
 Foto: iStock
Novi Doktor u kući donosi:

Kako pobijediti rak?

NEMOJTE PROPUSTITI: Na kioscima je novi broj najčitanijeg magazina za zdravlje u paketu s Jutarnjim listom. Osim o raku, doznajte sve o liječenju hemoroida te o prirodnim pripravcima koji mogu olakšati te tegobe.

Prema podacima EU, u Hrvatskoj od raka umire 333 oboljelih na 100.000 stanovnika, a ispred nas je samo Mađarska sa 352 umrla! Zašto je tako i kako to promijeniti, čitajte u novom Doktoru u kući koji izlazi u četvrtak.

Činjenica da se situacija u hrvatskoj onkologiji godinama ne mijenja, odnosno smrtnost ne pada, zabrinjava pacijente, ali i frustrira liječnike koji su suglasni da bi bolja organizacija skrbi za onkološke bolesnike povećala kvalitetu liječenja, a tako bi se produljio i život oboljelih. Na to su podsjetile i udruge pacijenata, ali i liječnici uoči ovogodišnjeg Svjetskog dana borbe protiv raka (4. veljače).

Prema posljednjim podacima, u Hrvatskoj je od raka u jednoj godini umrlo 13.939 osoba, 7911 muškaraca i 6028 žena, a dijagnosticirana su 21.434 novooboljela od raka.

'Muška' statistika

U Hrvatskoj muškarci najčešće obolijevaju od raka dušnika, bronha i pluća (19 posto), zatim prostate (15 posto), debelog crijeva (10 posto), rektuma, rektosigma i anusa (7 posto) te mokraćnog mjehura, također 7 posto. Navedenih pet najčešćih sijela raka čine ukupno 58 posto novih slučajeva raka u muškaraca.

'Ženske' brojke

Rak dojke najčešći je oblik raka kod žena od kojeg svake godine oboli 26 posto žena oboljelih od raka, na drugom je mjestu rak dušnika, bronha i pluća (8 posto ukupno oboljelih žena), na trećem je mjestu rak kolona (također 8 posto oboljelih), zatim tijela maternice (6 posto) i štitnjače (5 posto oboljelih), što je ukupno 53 posto novih slučajeva raka kod žena.

Predstojnik Klinike za onkologiju KBC-a Zagreb, prof. dr. Stjepko Pleština, naglašava kako je konačno nužno definirati nacionalnu onkološku mrežu iz koje bi pacijentima bilo vidljivo gdje se liječe pojedine vrste raka u Hrvatskoj odnosno gdje da potraže pomoć. Prof. dr. Pleština napominje da se nerijetko pacijentima radi nepotrebna dijagnostika, što stvara duge liste čekanja, a u konačnici dio oboljelih prekasno dolazi na liječenje.

Rezultat su veća smrtnost i nekvalitetno potrošena sredstva.

- Da smo bolje organizirani, uvjeren sam da čak i kad ne bismo imali više sredstava za liječenje, mogli bismo postići bolje rezultate. Na žalost, Hrvatska još nema definirane onkološke centre, već se onkološki pacijenti liječe i operiraju u gotovo svim bolnicama u zemlji što sigurno ne pridonosi kvaliteti liječenja - kaže prof. dr. Pleština.


U Doktoru u kući doznat ćete i sve o liječenju hemoroida te prirodnim pripravcima koji mogu olakšati te tegobe, a u Dežurnoj ordinaciji i ovoga mjeseca naši liječnici odgovaraju na vaša pitanja, a darujemo vas i zdravim paketima.

Paket Jutarnji list + Doktor u kući potražite na kioscima u četvrtak, 2. veljače za samo 12 kuna.

Linker
20. travanj 2024 10:19