Uživajte u ljetu
 FOTOGRAFIJE: RIDOFRANZ GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Sunce može biti prijatelj

Kako njegovati kožu tijekom ljeta - savjeti koji nam svima trebaju

Crvenilo, suhoća ili pečenje kože zbog izlaganja agresivnim UV zrakama mogu itekako pokvariti naš užitak u ljetovanju, no takvi se problemi lako mogu izbjeći ili izliječiti i ublažiti uz odgovarajuće mjere opreza i primjenu najboljih preparata za kožu izmučenu suncem

Može li nas išta zadržati u kući sada kad su, nakon duge zime u kombinaciji s izolacijom zbog pandemije, napokon počele prave ljetne temperature? Slobodni dani se spajaju, bježi se na more makar samo vikendom ili se hvata sunce u dvorištu, na terasi, uz jezero... A to sunce koje nam s jedne strane popravlja raspoloženje i imunitet, s druge strane nam može jako naškoditi i ozbiljno oštetiti našu kožu te, ako ništa drugo, pokvariti ostatak ljeta. Svima je poznato ono neugodno peckanje i žarenje kože, zatezanje i crvenilo ili još gore, nepodnošljivo pečenje kad se ne možete ni nasloniti niti leći u krevet zbog opeklina izazvanih prekomjernim ili nezaštićenim izlaganjem suncu. A o tome kako izgleda opečena koža i kakve može imati posljedice u budućnosti, ne treba ni govoriti.

Sunce je opasan igrač

Solarni eritem ili sunčani dermatitis je upalna reakcija kože koja nastaje kao posljedica prekomjernog izlaganja suncu ili izlaganja bez odgovarajuće zaštite, podložnije su joj osobe svijetle kože i očiju, no može se javiti na svakom tipu kože. Javlja se nekoliko sati nakon izlaganja UV zrakama u vidu karakterističnih simptoma kao što su crvenilo, otečenost, suhoća, pečenje, svrbež i osjetljivost kože na dodir, a mogu se javiti i mjehurići. Ukoliko je blagog oblika, solarni eritem spontano prolazi u roku od 4 ili 5 dana, tijekom kojih bi trebalo izbjegavati izlaganje suncu. No, treba imati na umu da UV zrake imaju agresivno djelovanje pa ta pojava baš i nije posve bezazlena jer se, s vremenom i daljnjim izlaganjem suncu, povećava rizik za pojavu mjehurića i mrlja na koži, fotostarenje i, nažalost, za razvoj melanoma.

Zlatna pravila za zaštitu kože ljeti

Kako biste izbjegli ovakav neželjeni scenarij držite se nekoliko jednostavnih, ali zlata vrijednih pravila da sačuvate kožu od štetnog djelovanja sunčevih zraka. Pravilo broj jedan u ljetnim mjesecima jest da budete uporni i redoviti u korištenju preparata za zaštitu od sunca, da bez njih ne izlazite na sunce te da ih obnavljate svaka dva sata. Neovisno o tome jeste li svijetle ili tamnije puti, koristite proizvod sa zaštitnim faktorom najmanje 30 i zaštitom širokog spektra, što znači da štiti i od UVA i od UVB zraka. Unatoč proizvodima za zaštitu od sunca, izbjegavajte duži boravak na suncu u najtoplijem dijelu dana, a kožu redovito mažite hidratantnim kremama i losionima. Nanosite ih više puta dnevno jer kreme za sunčanje ne sadrže uvijek hidratantne sastojke, a ako ih sadrže, to nije u dovoljnoj količini za kožu koja je ljeti pojačano isušena. Nakon izlaganja suncu obavezno nanosite proizvod za njegu kože nakon sunčanja i to, po mogućnosti, na bazi aloe vere koja je idealan sastojak kad je riječ o hidrataciji i smirivanju kože izmučene suncem. Poželjno je da takav preparat sadrži i pantenol koji pomaže u regeneraciji kože nakon što je bila izložena agresivnom djelovanju UV zraka. Naravno, za ekstremne uvjete kakvi su ljetni, koži je potrebna i pomoć u hidrataciji iznutra pa nemojte zaboraviti piti najmanje 8 čaša vode dnevno. I hrana ima važnu ulogu u zaštiti kože pa nastoje jesti što više povrća i voća koje obiluje vitaminima A, C i E koji pomažu u prilagodbi kože na sunce i povećavaju proizvodnju melatonina. Naročito navalite na lubenice i dinje koje imaju visok udio vode te će doprinijeti podizanju stupnja hidratacije kože.

A kad ipak zapeče

Uz sve mjere opreza, ponekad se ipak može dogoditi da se pojave crvenilo, nadraženost ili pečenje kože ili ona na kraju dana jednostavno postane nekako „neugodna” pa zateže kao da je preuska, svrbi, gruba je i izrazito suha. Postoji niz kućnih metoda za ublažavanje neugodnih senzacija na koži uzrokovanih suncem koje su koristile naše mame ili bake. Primjerice, mogu pomoći umirujući oblozi od kamilice, krastavca ili jogurta kao i stavljanje zahvaćenog dijela kože pod mlaz hladne vode. I oblog od leda će smiriti crvenilo, pečenje i svrbež. Dio kože na kojem se pojavio eritem treba često vlažiti hidratantnim losionima, mlijekom ili kremama koje je dobro prije nanošenja ohladiti u hladnjaku. No, postoje i modernija, praktičnija i učinkovitija rješenja, kao što je Combusten sprej koji trenutno pruža osjećaj olakšanja i umirenja kože, a zahvaljujući formi spreja s lakoćom ga možete nanijeti na bilo koji dio tijela i to bez dodatnog utrljavanja koje bi samo dodatno nadražilo već oštećenu kožu. Stane u svaku torbicu i lako ga je imati uvijek pri ruci ako se „zaigrate” na suncu tako da ne morate kopati po hladnjaku ili trčati u trgovinu, reckati, mazati po sebi i paziti da ne zaprljate sve oko sebe. Combusten sprej sadrži adstrigens kalcijev hidroksid te visok udio pantenola, aloa vere i maslinovog ulja koji zajedničkim djelovanjem učinkovito rješavaju probleme nadražene kože uslijed prekomjernog izlaganja suncu. Dovoljno je izvaditi bočicu, poprskati po nadraženoj koži i ona će vrlo brzo postati regenerirana, nahranjena i hidratizirana.

Najbolji ljetni prijatelj kože

Imate li naročito osjetljivu kožu ili jednostavno želite izbjeći bilo kakve probleme s kožom uslijed izlaganja suncu, najbolje je djelovati preventivno. Uz sve spomenute mjere opreza, bilo bi dobro tijekom cijelog ljeta kožu njegovati sprejem Panthenol forte koji je prikladan za svakodnevnu njegu suhe i osjetljive kože odraslih, ali i djece starije od tri godine. Pantenol se primjenjuje zato što ima svojstvo poticanja obnavljanja kože i njezinog zaštitnog sloja. On učinkovito prodire u kožu gdje u svom aktivnom obliku istovremeno hidratizira i smanjuje gubitak vode, čini kožu mekšom i elastičnom te potiče stvaranje novih stanica i brži oporavak oštećene ili ozlijeđene kože. Nakon nanošenja spreja Panthenol forte na koži ostaje ugodan osjećaj, smanjuje se iritacija i neugodno zatezanje i koža se brzo oporavlja, no jednako tako redovitim nanošenjem može djelovati i preventivno te spriječiti pojavu nadraženosti, naročito kod jako osjetljive kože.

Više o proizvodima za njegu kože možete doznati i na FB i Instagramu

Linker
22. travanj 2024 00:49