Nekoliko jednostavnih položaja bistri um i uspostavlja pozitivan stav prema danu pred vama
 Getty Images
Mindfulness

Kako nam joga i meditacija mogu pomoći da se opustimo, ublažimo tjeskobu i ovladamo stresom

Dokazano je da meditacija i joga pospješuju svjesnu usredotočenost, što znači da mogu ublažiti simptome depresije i tjeskobe, pa čak i unaprijediti kognitivne vještine

Napisala: Samantha Clayton, OLY, ISSA-CPT – potpredsjednica, Globalni sport i fitness, Herbalife Nutrition

U brzom tempu suvremenog života ispunjenog stresom trebaju nam tehnike i alati poput svjesne usredotočenosti, kako bismo uravnotežili stres i pritiske posla i života.

Kao terapijska tehnika često se koristi svjesna usredotočenost (engl.: mindfulness). To je mentalno stanje koje se postiže tako da svoju svjesnost usredotočimo na sadašnji trenutak uz smireno priznavanje i prihvaćanje naših osjećaja, misli i tjelesnih osjeta.

Dokazano je da meditacija i joga pospješuju svjesnu usredotočenost, što znači da mogu ublažiti simptome depresije i tjeskobe, pa čak i unaprijediti kognitivne vještine. Ta tehnika isto tako može pomoći s poboljšanjem sposobnosti usredotočivanja, ublažavanja stresa i formiranja stavova, naročito u kombinaciji s redovitim vježbanjem i pravilnom prehranom.


Kako vam joga može pomoći da se opustite

Ponekad mi nakon napornog dana godi opuštanje uz lagane vježbe joge. Te su vježbe odlične i za početak dana - nekoliko jednostavnih položaja bistri um i uspostavlja pozitivan stav prema danu pred vama.

Kako navodi Harvard Health, neke od najvećih koristi za zdravlje koje donosi joga su:

  • snižavanje broja otkucaja srca
  • usporavanje disanja
  • snižavanje krvnog pritiska
  • pojačanje protoka krvi prema crijevima
  • usredotočenost na sadašnjost

Rezultat svega toga je opuštanje.

Na našem Herbalife Nutrition portalu za fitness možete naći više vježbi joge i pilatesa među kojima se može naći ponešto za svakoga: za početnike, za srednje vješte i za napredne.


Što se smije, a što ne smije kod meditacije

Kao i kod svega što je povezano sa zdravljem i fitnessom, postoje mnoge škole i brojne metode meditacije. Danas ću vam dati praktične savjete za umirenje uma i promišljanje o danu iza ili ispred vas kroz meditaciju.

Nemojte misliti da za meditiranje trebate potpuno tiho i skrovito mjesto. U stvarnom svijetu - a posebno u kući gdje su djeca ili u uredu – nemoguće je naći potpuno tiho mjesto.

Svakako se pokušajte maknuti od svega što bi vam moglo odvraćati pažnju - telefona, računala i izrazito bučnih prostora. U uredu se jednostavno okrenite od zaslona računala. Kod kuće se povucite u spavaću sobu i zatvorite vrata.

Nemojte misliti da vam je potrebna neka posebna oprema poput podloge za jogu, zvončića ili deke. Meditirati možete bilo gdje. Što manje stvari vam treba, to lakše ćete naći malo vremena za meditiranje.

Svakako pokušajte meditirati u udobnom sjedećem ili ležećem položaju na mjestu koje na vas djeluje opuštajuće. Pri meditaciji možete ostaviti otvorene oči ili ih možete zatvoriti - što god vam više odgovara.

Nemojte se prisiljavati na neku posebnu tehniku disanja poput disanja iz trbuha ili kroz nos. Isprva vas takve tehnike mogu odbiti od meditacije ili čak možete osjetiti vrtoglavicu. Tehnike disanja možete početi vježbati kada se pri meditiranju počnete osjećati ugodno.

Svakako se usredotočite na disanje. Osjetite kako zrak ulazi u vaše tijelo i izlazi iz njega. Jednostavno budite svjesni svojeg disanja i osjećaja koji pri tome imate.

Nemojte se prepustiti negativnim mislima kada vam u meditaciji padne na pamet što sve trebate kupiti ili učiniti.

Svakako odbacite takve misli i preusmjerite svoju pozornost na disanje.

Nemojte koristiti duge popise afirmacija ili ciljeva o kojima razmišljate ili koje glasno izgovarate.

Svakako odredite jednu ili dvije ključne riječi koje vam pomažu da se opustite ili vas dovode u pozitivan osjećaj dobrobiti.

Nastojte dva puta dnevno pronaći po 20 minuta mira samo za sebe. Imajte na umu da se meditiranje smatra vještinom, baš kao i joga. I da, to znači da ćete možda trebati malo vježbati meditaciju kako biste osjetili njeno umirujuće djelovanje.

Linker
17. travanj 2024 13:22