SHUTTERSTOCK
Dežurna ordinacija

Kako najbolje podići nizak tlak?

Jedini način za povećanje krvnog tlaka je dovoljan unos tekućine i soli

Nekoliko godina već imam nizak tlak, koji mi radi dosta problema. Osjećam umor i malaksalost. Zanima me mogu li to nekako regulirati. Imam 37 godina i možda su moje godine povezane s niskim tlakom?

Nada L., Kutina

Odgovara mr. dr. Ante Petrušić, internist-kardiolog, dijabetolog i endokrinolog:

image
ZELJKO PUHOVSKI/CROPIX CROPIX

"Kao što se visoki krvni tlak javlja češće u nekim obiteljima, tako se i niski krvni tlak javlja u drugima Visoki krvni tlak češće se javlja u starijoj dobi (mislim u prvom redu na esencijalnu hipertenziju kojoj se ni nakon sveobuhvatne obrade ne nađe uzrok). Iako se niski krvni tlak može naći i u starijoj dobi, ipak je češći u mladih osoba. To je osobito izraženo za topla i sparna vremena, kada se zbog hlađenja tijela preko kože u nju "odvuče" dosta krvi i centralno se smanji volumen krvi, što snižava krvni tlak. To stvara osjećaj umora i malaksalosti. Jedini način za povećanje krvnog tlaka je dovoljan unos tekućine i soli. Naime, tekućina bez soli se brzo izmokri jer je u cirkulaciji nema što zadržati, a ako uz to uzmemo i nešto soli, sol će zadržati vodu u cirkulaciji i krvni tlak će se duže zadržati na primjerenim vrijednostima. Time će i simptomi nestati."

Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Linker
24. travanj 2024 04:45