Jeste li čuli za crijevnu mikrobiotu?
 Foto: iStock
I to se može

Kako izgubiti višak kilograma pomoću dobrih bakterija?

Sigurno ste čuli da je lakše izgubiti prekomjerne kilograme ako vježbate ili držite dijetu zajedno s dobrim prijateljem. No što ako tih dobrih prijatelja ima stotinu trilijuna?

Ti dobri prijatelji već su uz vas. Radi se o dobrim bakterijama koje normalno žive u našem organizmu.

Taj čitav jedan eko sustav unutar našeg tijela naziva se mikrobiota i može vam pomoći da se riješiti viška kilograma. To čini na nekoliko načina: utječe na osjećaj gladi i sitosti, drži pod kontrolom upalne procese u organizmu koji pogoduju nakupljanju masnoća, zatim utječe na količinu energije koju dobivamo iz hrane te na metaboličke procese i osjetljivost na inzulin.

Dakle, ako ste se naumili riješiti viška kilograma, oslonite se na pomoć dobrih bakterija.
Evo kako:

Dobro se naspavajte

Dobre bakterije iz vašeg probavnog trakta nikako ne vole kad ste neispavani što potvrđuje više znanstvenih studija. Jedna je tako pokazala da već dvije noći nedovoljnog sna, značajno utječe na metaboličke procese. Grupa muškaraca normalne tjelesne težine dvije je noći zaredom spavala nešto manje od četiri sata, nakon čega su primijećene brojne promjene u njihovim probavnim bakterijama povezane s različitim metaboličkim problemima. Također, zabilježena je i smanjena osjetljivost na inzulin.

Druga se, pak, studija bavila vezom probavnih bakterija i pretilosti te pokušala utvrditi o čemu se točno radi. Studija je motrila osobe koje rade u različitim smjenama zbog čega ne spavaju dovoljno. To uzrokuje poremećaj njihove probavne flore što ih čini podložnijima nakupljanju prekomjernih kilograma i pojavi raznih drugih poremećaja metabolizma.

Pokušajte povremeno postiti

Različite bakterije koje žive u vašem probavnom sustavu aktivne su u različito doba dana. Kod pretilih ljudi, pojednostavljeno rečeno, ciklus aktivnosti i mirovanja tih bakterija je poremećen pa su bakterije budne ili uspavane u krivo doba dana. Tome su uzrok hormonalne promjene, no dobra je vijest da se ponašanje probavnih bakterija može ispraviti.

Tome u prilog govori istraživanje provedeno na miševima koji su u ime znanosti bili hranjeni samo junk foodom uslijed čega su postali jako debeli. Nakon toga, znanstvenici su ih podvrgli dijeti u kojoj im je dozvoljeno hranjenje samo u njima prirodno vrijeme, što u slučaju miševa znači tijekom noći. Nova metoda hranjenja brzo je pokazala rezultate pa su miševi ubrzo vratili staru liniju. Pokušamo li ovakvu metodu primijeniti na ljude, hranjenje bi trebalo ograničiti samo na vrijeme prirodno za ljude, dakle tijekom dana, a to pak znači da su noćni zalogaji strogo zabranjeni.

Foto: iStock
Osim što ćete posegnuti za dobrim bakterijama, trebate paziti i na neke druge navike koje će prdonijeti ostvarenju vašeg cilja. Znate li koje su to?


Jedite puno povrća

Povrće i općenito vlaknaste namirnice su omiljena hrana dobrim bakterijama iz vaše probave, a koju vrstu bakterija hranite, takva će se vrsta bakterija namnožiti. Ako jedete uvijek isti tip hrane, pogodovat ćete razvoju uvijek istog tipa bakterija. Međutim, upravo je raznovrsnost bakterija najbolji način da izgubite suvišne kilograme. Zaključak se zato nameće sam po sebi: jedite raznoliko povrće, odnosno raznolika vlakna. Povrće možete jesti sirovo, no možete ga i kuhati, pržiti, peći, blanširati, kombinirati s mesom, drugim povrćem pa čak i voćem. Ne zadržavajte se samo na krumpirima jer ima i drugog povrća. Budite maštoviti.

Budite dosljedni kad je riječ o vašoj prehrani

Kratkotrajne dijete koje obećavaju nevjerojatne rezultate za samo tjedan ili dva, obična su prijevara. Umjesto da povremeno držite dijetu, usvojite zdrave prehrambene navike pa više nikad nećete morati ići na dijetu. Osim toga, zdrava hrana pospješit će razvoj dobrih bakterija u vašem probavnom sustavu što će dodatno olakšati borbu protiv suvišnih kilograma. No uzgoj dobrih bakterija zahtijeva dosljednost i upornost jer treba proći neko vrijeme prije nego bakterije vašeg probavnog sistema naviknete na nov režim prehrane.

Vježbajte

Ovo je grozan savjet, zar ne? No što se može kad je toliko potreban. Vježbanje je dobro iz puno razloga, a trošenje kalorija čak nije niti najvažniji među njima. Naime, redovita vježba povoljno utječe na razvoj dobrih bakterija u važem probavnom traktu te njihovu raznolikost. Također, vježbanjem svojem tijelu i dobrim bakterijama koristite na način različit od promjene prehrane što je dodatan motiv da upražnjavate i jedno i drugo.

Pažljivo odaberite dobre bakterije

Pri odabiru proizvoda koji sadrže dobre bakterije valja biti oprezan, jer je na tržištu mnogo proizvoda koji nisu svi adekvatne kvalitete. Odaberite provjerene proizvođače, koji u proizvodnji koriste vrhunsku tehnologiju kako bi se očuvala brojnost dobrih bakterija u samom pripravku, odnosno njihova djelotvornost u organizmu. A odaberete li uz to proizvod koji sadrže bakterije mliječne kiseline, nećete pogriješiti jer se upravo te dobre bakterije povezuju s održavanjem optimalne tjelesne težine i kontroli nakupljanja masnih naslaga.

Više o dobrim bakterijama i njihovu utjecaju na naše zdravlje pročitajte ovdje.

Promo

Linker
19. travanj 2024 09:58