planiranje obroka

Kako izgleda dnevni jelovnik prema sustavu jedinica?

Ovo je primjer brojenja jedinica u jelovniku od 1300 kcal (što je ujedno jelovnik koji će pomoći u smanjenju tjelesne mase):

• Zajutrak: 1 jedinica iz skupine mlijeko i zamjene (čaša mlijeka - 12 g ugljikohidrata, UH); 2 jedinice iz skupine kruh i zamjene (kriška crnog kruha - 30 g UH); 1 jedinica iz skupine meso i zamjene (nemasna šunka, 30 g).

• Doručak: 1 jedinica iz skupine voće i zamjene (pola srednjeg grejpa, 15 g UH).

• Ručak: 2 jedinice iz skupine kruh i zamjene (kuhani krumpir, 200 g; 30 g UH); 2 jedinice iz skupine povrće i zamjene (100 g rajčica i 100 g mahuna; 10 g UH); 2 jedinice iz skupine meso i zamjene (pečena riba, 60 g); 2 jedinice iz skupine masnoće i zamjene (2 čajne žlice ulja, 10 g); 1 jedinica iz skupine voća (manja kruška, 15 g UH).

• Užina: 1 jedinica iz skupine voća (2 mandarine, 120 g, 15 g UH).

• Večera: 2 jedinice iz skupine kruh i zamjene (kriška raženog kruha, 60 g, 30 g UH); 2 jedinice iz skupine meso i zamjene (kuhano jaje, 30 g tune bez ulja); 1 jedinica iz skupine povrća (100 g rajčice i 100 g zelene salate, 10 g UH); 2 jedinice iz skupine masnoća (5 crnih maslina, 10 g i 1 čajna žlica ulja, 5 g).

Linker
16. travanj 2024 16:19