Svaki put kad ostvarite uspjeh u vježbanju i održavanju dobre forme, nagradite se nečim, ali ne hranom.
 Getty Images/iStockphoto
ne spavajte zimski san

Kako izbjeći zimsko gomilanje kilograma i krizu koja se liječi prekomjernim jedenjem

Oznojite se vježbajući, ne nagrađujte se hranom i ne opterećujte se brojanjem kalorija - rezultati ne bi smjeli izostati.

Zima znači neugodne niske temperature, mračna i hladna jutra i večeri, ali i nezgodnu naviku da se manje krećemo, a više jedemo. Zbog svega toga često se osjećamo nesretno i nezadovoljno. U takvim uvjetima nije čudno što prosječna osoba, prema nekim istraživanjima, tijekom duge hladne zime nagomila oko dva dodatna kilograma. Ali, ne mora biti tako! Kako biste izbjegli upisivanje u Klub +2 kg, trebali biste se pridržavati pet savjeta koji će vam pomoći da ostanete u dobroj formi, izbjegnete zimsku krizu koja se liječi prekomjernim jedenjem, da se osjećate fit i spremno dočekate proljeće.


PROMIJENITE VJEŽBAČKE NAVIKE

Jedini način da promijenite svoje tijelo jest da promijenite vježbačku rutinu: vaši mišići najbolje odgovaraju na ono što ne očekuju. A pri tom odgovaranju postat će jači i boljeg tonusa, što neizbježno vodi lakšem gubljenju masnoća. Kako ćete to postići? Ako je vaš sport, primjerice, trčanje ili vožnja bicikla, umjesto toga jednom ili dva puta tjedno pokušajte s treninzima snage. Ako nikad niste dizali utege, pokušajte i s tim. Ključno je izaći iz zone vježbanja u kojoj se osjećate ugodno i oznojiti se što je više moguće!


NE NAGRAĐUJTE SE HRANOM

Svaki put kad ostvarite uspjeh u vježbanju i održavanju dobre forme, nagradite se nečim, ali ne hranom. Neka to budu cipele, knjiga, šminka... bilo što što nije jestivo. To je dobar pristup jer uključuje mjerljive ciljeve, primjerice, 14 dana bez čokolade ili 30 dana odlazaka u teretanu, a pritom hrana nije u središtu pozornosti. Znate da krafna nakon treninga može biti neodoljivo ukusna, ali neizostavno ostavlja osjećaj krivnje ili pak žudnju za još takvih zalogaja.

Kako biste to izbjegli, odrecite se takvih “nagrada” i pokušajte sljedeće: izaberite nešto što smatrate “čašćenjem”, poput masaže ili tretmana lica. Zatim odredite nov način vježbanja i vremenski raspored za njega. Ostaje vam radovati se onome u čemu ćete uživati kasnije, nakon što dosegnete zacrtani cilj u vježbanju.


ODUZMITE SI DAH

Često se od ljudi koji ne uspijevaju izgubiti kilograme čuje: “Vježbam i trudim se, ali kilogrami ne padaju i jednostavno ne vidim rezultate”. No, pitanje je koliko zapravo vježbaju i koliko se zapravo trude. Kako biste dobili najbolje od vježbanja, važno je da se dobro zadišete. Zašto? Zato što vaši mišići tada traže brzosagorijevajuću energiju, a to dobivaju iz pohranjenih masnoća. Pokušajte sljedeće: hodajte ili trčite na traci umjerenom ujednačenom brzinom pet minuta, zatim jednu minutu brzo trčite “uzbrdo”, pa opet tri minute umjereno. Ponovite taj ciklus barem dva-tri puta.


NIJE VAŽAN SAMO BROJ KALORIJA

Stalno slušamo da je, pokušavamo li smršavjeti, zlatno pravilo fokusirati se na manje kalorične namirnice, a izbjegavati one kaloričnije. No, to baš i nije istina. Važno je i što te namirnice sadrže. Primjerice, šaka gumenih bombona ima oko 250 kalorija i 0 grama masnoća, a jedan srednji avokado također ima 250 kalorija i 22 grama masnoća. Izaberete li gumene bombone, izabrali ste širenje u struku (i s tim povezane probleme), jer upravo je to područje na kojem se nakupljaju nepotrošene kalorije iz šećera.

S druge strane, avokado je zdrav izvor jednostruko nezasićenih masnoća, koje pomažu snižavanju razine kolesterola i osiguravaju dobar izvor dugotrajne energije (da ne spominjemo dobar učinak na kožu i kosu). Učinite sljedeće: preskočite brojanje kalorija i procesirane namirnice te se okrenite pravoj hrani, doživotno. Ako vaša baka to nije jela, ne biste ni vi trebali.


PAMETNO S NADOMJESCIMA

Određenim suplementima možete popuniti nedostatak nekih nutrijenata te uravnotežiti razine hormona, pojačati imunitet, ubrzati metabolizam, ali i gubitak kilograma. Birajte proizvode provjerenih kompanija kojima vjerujete, primjerice multivitamine, omegu-3, vitamin D, magnezij, željezo...

Linker
24. travanj 2024 21:48