Svi oni djeluju kao antioksidansi te su aktivni protiv virusa i bakterija, čime jačaju imunitet.
 Foto: iStock
Ne propustite paket Jutarnji list + Vita

Kako đumbir, cimet, med i agrumi dižu imunitet

Naučite napraviti narodne lijekove koji pomažu kod prehlada, kašlja i oslabljenog općeg stanja organizma.

Krajnje je vrijeme za jačanje imuniteta. Namirnice kojima ćemo jednostavno osnažiti obrambeni potencijal organizma nadohvat su nam ruke. Zašto čekati? Nova Vita, koja izlazi u četvrtak, donosi vam prirodne recepte za podizanje imuniteta.

Kada nas pokose gripa ili prehlada, najprije posežemo za narančama i limunima, a tu su još grejp, mandarine, klementine i limeta. Bogati su vitaminom C koji ne sprečava prehladu, no pridonosi njezinu izlječenju.

Jaki antioksidansi

Veću potrebu za njim imaju trudnice i dojilje te pušači. Anemija povećava rizik od prehlade i upravo se u njezinu sprečavanju uočava sinergijsko djelovanje folata (vitamina B skupine kojega u znatnijoj količini ima u narančama) i vitamina C. Naime, vitamin C čak za dva do četiri puta povećava apsorpciju željeza iz namirnica biljnog podrijetla, a folat stvaranje eritrocita, čime se podupire imunitet.

U agrumima ima i karotenoida (posebice u crvenom i ružičastom grejpu te mandarinama i klementinama). Svi oni djeluju kao antioksidansi te su aktivni protiv virusa i bakterija, čime jačaju imunitet.

Med je prirodni proizvod koji se tisućljećima koristi u prehrani i liječenju. Glavni su m u sastojci glukoza i fruktoza, a tu je još oko 200 različitih dosad poznatih tvari. U narodnoj se medicini med koristi za jačanje imuniteta te za liječenje niza bolesti, uključujući i one dišnog sustava.

Sva njegova lica

Mnoga su pozitivna djelovanja meda, a među najvažnijima su njegova protuupalna svojstva. Kako med djeluje protiv bakterija? Kako sadrži veliku količinu šećera, to crpi vodu iz bakterija i tako uzrokuje njihovu dehidraciju. Također, kiselost meda poprilično je visoka i sprečava razvoj bakterija. Tu je i vodikov peroksid koji nastaje enzimskom razgradnjom glukoze, a razgradnjom peroksida nastaju slobodni radikali koji uništavaju bakterije.

Đumbirov se korijen tisućama godina uspješno koristi u liječenju infekcija dišnog sustava, kao što su bronhitis, grlobolja, kašalj i sl. Pokazuje mnoge poželjne fiziološke i farmakološke značajke.

Ima protuupalno djelovanje, ublažava bol, snižava povišenu temperaturu i jača srce. Za razliku od mnogih lijekova, ne oštećuje jetru.

Znanstvena su istraživanja pokazala da ekstrakt đumbira djeluje protiv bakterija (Staphylococcus aureus i Pseudomonas aeruginosa) koje izazivaju neke od infekcija dišnog sustava. Mnogo je narodnih lijekova s đumbirom koji uspješno djeluju kod dišnih tegoba.

To možeš i ti!

Za bolju prohodnost dišnih puteva tijekom prehlade pomaže inhalacija vodenom parom - u širu posudu stavite 2 jušne žlice naribanog đumbira i prelijte litrom kipuće vode, neka poklopljeno odstoji 5 minuta i potom koristite za inhalaciju. Prirodna pomoć kod grlobolje i prehlade je i čaj od đumbira, a kako ga pripremiti, doznajte u novoj Viti.

Osim toga, donosimo i makrobiotički pristup za superimunitet i unutarnju snagu, kroz savjete i recepte.

Nova Vita izlazi u četvrtak, 19. listopada, a paket Jutarnji list + Vita stoji samo 12 kuna!

Linker
23. travanj 2024 22:08