Pet savjeta koji će vam pomoći da se suočite sa svim mogućim izazovima današnje situacije
 Getty Images/iStockphoto
pet trikova

Kako do dodatne energije kada ste neraspoloženi

Kada osjećate manjak energije, to utječe na to koliko se možete posvetiti drugima i - što je najvažnije - sebi samima

Piše: Samantha Clayton, OLY, ISSA-CPT, Potpredsjednica za globalni sport i fitness, Herbalife Nutrition


Živimo u stresno vrijeme. Mnogi se nastoje snaći s radom od kuće, dok istovremeno moraju uskladiti nastavu na daljinu i potrebe obitelji koja silom prilika mnogo vremena provodi kod kuće. U svjetlu činjenice da obitelji mnogo vremena provode zajedno, često je teško naći malo vremena za sebe. Svakome treba malo osame i stalna prisutnost drugih može nas iscrpiti. Kada osjećate manjak energije, to utječe na to koliko se možete posvetiti drugima i - što je najvažnije - sebi samima. Bez obzira na to dajem li smjernice za prehranu radnicima širom svijeta, profesionalnom sportašu ili članu svoje obitelji i prijateljima, uvijek sam svjesna koliko je važno imati snage za teške trenutke. Upravo u situacijama kada se osjećamo 'potrošeno' važno je podsjetiti se kako se trebamo brinuti o sebi. Iz velikog osobnog iskustva proizašlo je sljedećih 5 savjeta koji će vam pomoći da se suočite sa svim mogućim izazovima današnje situacije – od ponovnog učenja matematike u školi na daljinu do obavljanja još jednog u nizu video konferencijskih poziva.


Više se krećite

Potrebno je mnogo balansiranja kako bismo osigurali uspješno funkcioniranje nas i naših članova obitelji, pa je ponekad vježbanje na zadnjem mjestu na popisu stvari koje moramo učiniti. Ili čak više ne spada u prioritete. Kretanjem se oslobađaju endorfini, koji povoljno djeluju na naše raspoloženje i pomažu nam da nadoknadimo izgubljenu energiju. Sada kada više ne možemo vježbati u teretani ili u skupinama u nekom drugom okruženju, mnogi od nas više nemaju podršku koja ih je motivirala na vježbanje. No, postoje mnogi online tečajevi – od joge do pilatesa, od treninga snage do aerobika – i mnogi od njih su besplatni. Još jedan recept za dobro raspoloženje je svakodnevna šetnja, vožnja biciklom ili trčanje. Ako za to nađete vremena ujutro, prije nego se probudi ostatak vaše obitelji, bit ćete spremni na sve izazove dana.


Primjerena prehrana

Hrana je gorivo za naš organizam i osigurava toliko potrebnu energiju. Istraživanja pokazuju da za vrijeme pandemije raste prodaja nezdravih grickalica, jer ljudi posežu za nezdravim grickalicama koje su prije izbjegavali, a sada u njima traže utjehu i pokušavaju se nositi s novom situacijom. Iako je potreban izvjestan trud, važno je nastojati se hraniti uravnoteženo, kako biste dobili sve hranjive tvari potrebne za svakodnevne aktivnosti i istovremeno održali dobrostanje organizma. U svoju prehranu unesite malo raznolikosti s hranjivim shakeovima koji sadrže proteine – uravnotežen i ukusan shake vašem će tijelu osigurati kvalitetno gorivo. A kako biste u ta nastojanja uključili sve članove svojeg domaćinstva, neka pravilna prehrana postane zajednički projekt: zajedno osmislite kreativne recepte sa hranjivim namirnicama.


Pazite kako spavate

Spavanje je presudno za nadoknadu energije. Kada smo izloženi stresu, obično ne uspijevamo dobro spavati. Za dobar san je ključno imati primjereni prostor za spavanje – za početak trebamo tamnu prostoriju u kojoj nema ničega što će odvraćati našu pozornost. Ako možete, osigurajte da vaša spavaća soba služi isključivo spavanju – kako ne biste došli u napast raditi ili se baviti hobijem u vrijeme kada biste trebali spavati. Kada odlazite na spavanje, odmorite se od digitalnog svijeta i u spavaću sobu nemojte unositi nikakve uređaje – ni telefon niti računalo. Kao što mnogi roditelji osmišljavaju rituale spavanja za svoju djecu, tako i vi možete stvoriti svoj ritual spavanja: topla kupka, odlična knjiga, šalica biljnog čaja i – gašenje svjetla.


Ostanite u vezi

Iako ste možda stalno okruženi članovima obitelji, a putem video veze i kolegama s posla, i dalje je izuzetno važno porazgovarati s dobrim prijateljem ili rođakom koji živi daleko od nas. Održavajte takve veze kako biste razgovarali i nasmijali se. Povezanost s drugima korisna je za zdravlje i pomaže nam da izdržimo u teškim vremenima. Možete telefonirati, poslati SMS ili napisati pismo starom školskom prijatelju – u svakom slučaju, održavanje veza s ljudima koji vas mogu razveseliti je potrebno za vaše dobrostanje i pomoći će vam da zadržite vedar duh.


Nađite vrijeme da budete sami

Naličje situacije u kojoj smo stalno u društvu ukućana je činjenica da mnogi od nas čeznu za malo samoće. Ako odredite malo vremena da budete sami, pa makar samo pola sata, primijetit ćete pozitivan utjecaj na vaše raspoloženje i energiju. Prošećite šumom ili novim kvartom. Nađite vremena da se povučete u svoju sobu, ugasite svjetlo i jednostavno dišete. Ili uzmite knjigu i nađite tiho mjesto na kojem ćete uživati u samoći. Danas više nego ikada trebamo naći vremena da se opustimo, 'napunimo baterije' ili jednostavno sanjarimo.

Kada je teško, moramo biti nježni prema sebi. Najbolji način da nađemo energiju kada smo neraspoloženi je odrediti prioritete i zadovoljiti potrebe svojeg mentalnog i fizičkog zdravlja. Mnogo je načina da svojem tijelu damo novu snagu i energiju– od pravilne prehrane i vježbanja do ciljane samoće i smijanja s prijateljima.


Linker
17. travanj 2024 18:16