Ako dijabetes nije dobro kontroliran, tetive se mogu ”zgusnuti”
 FOTOGRAFIJE: PIXELSEFFECT GETTY IMAGES
POSLJEDICE ŠEĆERNE BOLESTI

Kako dijabetes oštećuje tetive i koje je najbolje rješenje za ovaj problem

Jedina mjera kojom na to možete utjecati je dobro regulirati šećer u krvi i smanjiti tjelesnu težinu

Ako imate dijabetes i osjećate bolove dok se krećete, moguće je da imate problema s tetivama. Tetive su spone koje povezuju mišiće s kostima. Imamo ih po cijelom tijelu, uključujući ramena, ruke, zapešća, kukove, koljena i gležnjeve. Prenose silu s mišića na kosti kako bismo se mogli kretati. Ako dijabetes nije dobro kontroliran, odnosno ako niste u ciljanim vrijednostima šećera većinu vremena, tetive se mogu "zgusnuti". Oštećenje tetiva kod dijabetesa tipa 1 i tipa 2 događa se zbog tvari koje se nazivaju napredni proizvodi za okončanje glikacije (AGE). Nastaju kada se proteini ili masti miješaju sa šećerom u krvotoku. Normalno se AGE sporo i stabilno otpušta u tijelu, no kod osoba s dijabetesom dodatni šećer u krvi ubrzava proces i oštećuje tetive.


Najbolje rješenje

Tetive su građene od proteina kolagena, a AGE tvori vezu s kolagenom koja pak utječe na to koliko dobro tetive funkcioniraju. Oštećenje tetive je bolno i utječe na pomičnost zgloba. Čak i ako operacijom popravite štetu, tetiva se može ponovno rastrgati. Istraživanja pokazuju da će više od trećine ljudi s dijabetesom koji operacijom saniraju tetivu nakon nekog vremena imati isti problem. Rješenje je držati ciljanu razinu šećera u krvi.

Uz prehranu važno je redovito vježbanje, ali možda to neće biti moguće kad su vam tetive bolne i ukočene. Osim toga, ograničeni vas pokret prisiljava i da štedite taj dio noge i pojačano pritišćete sredinu stopala, što povećava rizik od nastanka rane na stopalu. Ulazite u začarani krug u kojem dijabetes potencira oštećenja tetiva, a oštećena tetiva pogoršava stanje dijabetesa.

Jedina mjera kojom na to možete utjecati je dobro regulirati šećer u krvi i smanjiti tjelesnu težinu, a oporavku tetiva pomoći će ciljana fizikalna terapija, topli oblozi ili led, lijekovi protiv bolova te udlaga koja stabilizira zglob dok tetive zacjeljuju.

Linker
11. travanj 2024 17:36