Voće i povrće je vrlo važno kod provođenja ovakvih dijeta, pa ga nikako nemojte izbjegavati.
 Foto: iStock
NEMOJTE PROPUSTITI U četvrtak na kioscima!

Kako brze dijete učiniti manje opasnim, a učinkovitim?

Sve što trebate znati o brzim dijetama, kao i sve o pripremama za sunce i ljeto, doznajte u novoj Viti. Donosimo savjete i četiri hit dijete!

Svi znamo da brze dijete nisu zdrave i svi ih neumorno iskušavamo prije svakog ljeta. Pa kad već to činimo, zašto ne bismo odabrali što učinkovitiju dijetu i provodili je držeći se stručnih savjeta kojima ćemo umanjiti eventualne rizike za zdravlje. Nova Vita donosi plan priprema za ljeto: brze dijete, priprema kože za sunce, sve o metodama uklanjanja celulita i alternativnim dijetnim metodama.

Treba poduzeti sve kako bismo brze dijete, ako se već odlučimo za njih, učinili što sigurnijima. Kako brzu i restriktivnu dijetu učiniti što manje opasnom za zdravlje, ali i učinkovitijom, pitali smo dipl. ing. nutricionisticu Sandru Hrg.

Bitno je držati se pravila: Ne ispod 1200 kcal dnevno!

Promjena prehrambenih navika ne znači eliminaciju pojedinih makronutrijenata (proteina, masti ili ugljikohidrata) iz prehrane, nego smanjenje ukupnog energetskog unosa sastavom uravnoteženih obroka. Organizmu treba osigurati minimalan energetski unos za održavanje vitalnih funkcija pa se energetski unos s manje od 1200 kcal na dan ne smije provoditi bez stručnog nadzora - objašnjava Sandra Hrg.

Restrikcija energetskog unosa trebala bi biti individualizirana jer dulje razdoblje ograničavanja unosa energije može imati negativne posljedice kao što su umor, vrtoglavica, zatvor ili proljev, nepravilni menstrualni ciklus, poremećaj elektrolita, a kod naglog gubitka tjelesne mase česta je pojava žučnih kamenaca. Regulacija osjećaja gladi i sitosti složen je proces u kojemu važnu ulogu imaju i određeni hormoni. Da bi oni normalno funkcionirali, ključni su redoviti obroci u pravilnim vremenskim razmacima jer će to spriječiti gladovanje koje se nikako ne preporučuje. Preporučuju se dva ili tri obroka voća i povrća dnevno te dva dnevna obroka izvora visokovrijednih proteina (meso, riba, jaja, mlijeko i mliječni proizvodi).

Nikako nemojte zanemariti

Želite li da dijeta koju ste odabrali bude što uspješnija, morate smanjiti unos namirnica bogatih mastima kao što su suhomesnati proizvodi, salame, vrhnje, majoneza, margarin, čips i dizana masna tijesta. Ustvari, te je namirnice poželjno potpuno izbjegavati - upozorava Sandra Hrg.

S druge strane, masti su nužne za brojne funkcije organizma pa se savjetuje tijekom pripreme obroka koristiti u odgovarajućim količinama maslinovo, bučino te općenito biljna ulja.

U čemu je tajna?

- Optimalno je gubiti pola do jedan kilogram tjedno. Stoga neće biti kasno za gubitak nekoliko suvišnih kilograma ako s promjenama počnete na vrijeme.

Umjesto napitaka s dodanim šećerom poželjno je piti vodu, mineralnu vodu, cijeđene sokove od svježeg voća te fermentirane mliječne proizvode sa smanjenim udjelom masti.

Nutricionistica savjetuje da se u prehranu uvrsti sirutka, visokovrijedan mliječni proizvod bogat lako probavljivim proteinima i niske energetske vrijednosti (oko 30 kcal/100 g). Ključno je unositi manje energije nego što trošimo dnevnim aktivnostima, a ponekad je jako malo potrebno da unesemo višak energije. Primjerice, 100 g čipsa ili mliječne čokolade, za kojima ćemo možda posegnuti ako nas uhvati kriza, ima oko 550 kcal, dok 100 g voća (jabuka, kivi, marelica, jagoda) ima samo 40 do 50 kalorija.

Nova Vita izlazi u četvrtak i u paketu uz Jutarnji list košta samo 12 kuna!


Linker
18. travanj 2024 14:46