KAKO BOLI ŽELUDAC Želučani refluks i duodenalni ulkus, dijeta i simptomi

Često se znamo žaliti da nas boli želudac. Ali kako boli želudac kada je to znak neke uzbune, koji su simptomi? Je li potrebna dijeta? Što je to želučani refluks i duodenalni ulkus?"

Često se znamo žaliti da nas boli želudac. Ali kako boli želudackada je to znak neke uzbune, koji su simptomi? Je li potrebnadijeta? Što je to želučani refluks i duodenalni ulkus?

Osim boli, simptomi za želučane probleme su: kiselopodrigivanje, pečenje i žarenje u želucu, grčevi, nagon zapovraćanjem, osjećaj pretjerano punog želuca, gubitak apetita.Srećom, gastritis i čir ne nastaju 'preko noći', pa ne treba bitimudar da bi se zaključilo kako je ključ liječenja u pravilnoj ipravovremenoj reakciji: promijenite li ponašanje čim se želudacpočne buniti, velike su šanse da će sve biti u redu i da ćesimptomi ubrzo (i zauvijek) nestati.

Eliminirajte hranu i pića koji štete želucu: u pravilu su topržena, pohana, jako začinjena i pretjerano masna jela, alkohol,gazirana pića, kava, čaj (posebno na prazan želudac), gotovaindustrijska jela, fast food.

Vodite dnevnik prehrane: kad se pojave smetnje, prisjetite seili zabilježite što ste jeli, da biste ustanovili postoji li inešto što specifično škodi baš vašem želucu. Primjerice, možda ćevas iznenaditi da mnogima škodi čokolada.

Konzumirajte male i česte obroke, da se kiselina nikad ne bilučila u prevelikim količinama i da bi želudac tijekom čitava danabio nečim zaposlen. Imate li višak kilograma, vrijeme je damršavljenje shvatite ozbiljno.

Prestanite pušiti, a ako vam je to u ovom trenutku nemogućamisija, barem smanjite pušenje i nikad, ali baš nikad ne pušite naprazan želudac.

Ne držite osjećaje u sebi, ali ih ne izbacujte ni destruktivnimmetodama, poput udaranja ili bacanja predmeta. Prakticirajtemeditaciju, autogeni trening, antistresne programe, razgovarajte sprijateljima i stručnjacima o svemu što vas muči, pokušajte gajitioptimističan pogled na život, provodite više vremena baveći sesvime što vas veseli, okružite se prijateljima, budite tjelesnoaktivni, nađite vremena za sport i rekreaciju.

Uzimajte što manje lijekova, a ako su neki nužni, uzimate ih popreporuci liječnika, bez odlaganja recite liječniku za probleme saželucem - moguće je da postoji zamjenski lijek ili se moguprilagoditi doze i način uzimanja.

Uživajte u hrani, jedite polako, u ugodnom okolišu, svjesnožvačite hranu što dulje.

U akutnim fazama, odnosno kad se pojave smetnje, ali i nekovrijeme nakon smirivanja smetnji, podvrgnite se dijeti sastavljenojod pretežno kašaste hrane i pijte mlaki čaj (kamilica, zeleni,menta, roibos, kvalitetne čajne mješavine ljekovitog bilja posebnospravljene za želudac). Kvalitetan med i ekstra djevičansko, hladnoprešano maslinovo ulje djeluju protuupalno. Soja i pripravci odsoje savjetuju se svima s osjetljivim želucem.

Ako smetnje traju unatoč poduzetim mjerama ili se pojaveekstremno neugodni simptomi, što prije se javite liječniku kakobiste provjerili imate li Helicobacter pylori ili su se već razviličir ili gastritis. Moguće je i da su želučane tegobe posljedicabolesti nekih drugih organa.

Gastroezofagealni refluks se javlja kada se želučani sadržajvraća u jednjak. Predstavlja normalni proces kod djece ali iodraslih, ukoliko se radi o kratkotrajnim epizodama bez posljedica.Međutim, osobe s gastroezofagealnom refluksnom bolešću (GERB) imajusimptome kao rezultat refluksa. To su žgaravica, povraćanje, bolnogutanje, koji su direktno vezani za jednjak. S druge strane refluksmože imati utjecaj i na okolne organe, kao što su pluća, glasnice,ždrijelo, koje se nazivaju ekstraezofagealne manifestacijeGERB-a.

Linker
18. travanj 2024 04:38