FOTOGRAFIJE: SVETIKD GETTY IMAGES
Ana Dukić
Ana Dukić
tko bi rekao

Kako bismo izbjegli demenciju, neke stvari je ipak dobro zaboraviti - tvrdi neurolog

02. listopad 2021.
Tijekom života naše pamćenje slabi, no neurolog je otkrio tri važne stvari koje će ga održati

Jedna važna stvar kod pamćenja je da se s godinama pogoršava, što znači da ga je važno održavati u vrhunskom stanju dok ste mladi. No, neurolog i istraživač Alzheimerove bolesti dr. Scott Small ističe nekoliko podcijenjenih čimbenika koji mogu utjecati na vaše pamćenje, a ne dobivaju toliko pažnje.

Ako vas zanima kako poboljšati svoje pamćenje i općenito svoje mentalno zdravlje, dr. Small vam predlaže da obratite pozornost na sljedeće:


Za vaše je mentalno zdravlje dobro da zaboravite neke stvari

Ako imate "loše" pamćenje, to zapravo može biti dobro za vaš mozak. Naravno, dobro pamćenje ključno je za kognitivnu spoznaju, ali ne trebate pamtiti sve.

- Pamćenje i zaboravljanje trebaju raditi uravnoteženo kako biste oblikovali svoje kognitivne i kreativne sposobnosti te emocionalnu dobrobiti - ističe dr. Small.

Drugim riječima? Ponekad je dobro zaboraviti neke stvari.

Na primjer, Small raspravlja o važnosti zaborava u kontekstu traume. Kad vaš mozak ne može „zaboraviti“ emocionalni stres određenog događaja tako može nastati posttraumatski stresni poremećaj.

- Taj je poremećaj u osnovi zato što je vaše emocionalno pamćenje nespretno. Morate zaboraviti dio emocionalne boli tih sjećanja; u protivnom možda nećete moći funkcionirati [u svakodnevnom životu] - rekao je dr. Small.

To ne znači da biste trebali zaboraviti važne detalje, činjenice i/ili lekcije iz traumatičnog događaja, ali Small kaže da je otpuštanje emocionalnog stresa važno za prirodnu funkciju mozga.


Spavanje je obavezno

Ako volite spavati, ovo pravilo će vam se svidjeti. Naime, spavanje je ključno za zdravo pamćenje, odnosno jedna od glavnih svrha sna je brisanje naših nepotrebnih sjećanja, navodi Small.

Naš mozak svaki dan nailazi na bezbroj informacija, od kojih je većina irelevantna i nepotrebna.

- Vaš mozak jako dobro pamti tisuće detalja, a većina njih zapravo nije kritična za vaš život - kaže dr. Small koji uspoređuje sjećanje sa zaraslim poljem. Kad spavate, "kosite i oblikujete travnjak" (sjećanja) kako biste skratili višak, a rezultat je zdravije polje (memorija) u cjelini.

Kad ljudi ne spavaju, njihov mozak nije u stanju izbrisati ta dodatna sjećanja, zbog čega je nedostatak sna povezan s oštećenjem radne memorije.

- Njihov je mozak statičan s informacijama. Ne mogu jasno razmišljati, [a u ekstremnim slučajevima] mogu čak razviti i percepcijske iluzije i halucinacije. To je za mene veliki dokaz zašto moramo zaboraviti da bismo mogli imati jasne kognitivne sposobnosti - objašnjava dr. Small.


Prijatelji i obitelj mogu smanjiti sjećanje na strahove

Intimne veze i odnosi imaju ključnu ulogu u općoj dobrobiti, ali u kontekstu sjećanja, Small kaže da izgradnja dobrih odnosa može ukloniti sjećanja na strah.

- Tijekom društvene interakcije lučimo oksitocin i stvaramo povezanost s drugima. Jedna od glavnih stvari koje oksitocin čini jest da resetira područja u našem mozgu koja čuvaju sjećanja na strah - objašnjava dr. Small

Zapravo, jedna teorija sugerira da bi u razdobljima tjeskobe ili depresije tijelo moglo namjerno proizvesti više oksitocina kako bi vas potaknulo na stvaranje društvenih veza.

- Morate otvoriti svoje srce, to će vam pomoći da sjećanja na strah držite podalje - zaključio je dr. Small.

Poboljšanje vašeg pamćenja ne svodi se samo na zdravu prehranu i vježbanje, iako su oni važni. Prema Smallu, vaš raspored spavanja i društveni odnosi također imaju udjela u pamćenje, kao i vaša sposobnost da zaboravite.

Teme
Linker
24. prosinac 2022 22:35