Donosimo popis simptoma koji ukazuju na to da bubrezi ne rade ispravno
 Getty Images/iStockphoto
ZDRAVLJE

Kada su u pitanju bubrezi, kako ćete znati da nešto nije u redu? Ovih 7 znakova otkrivaju opasnost 

07. rujan 2020.
Mnogi ne shvaćaju i ne prepoznaju da je zdravlje ugroženo dok ne bude prekasno. Jednom kada ključni simptomi isplivaju na površinu tražimo stručnu, medicinsku pomoć

Piše: Goranka Jelinčić

Kada su u pitanju bubrezi, kako ćete znati da nešto nije u redu? Budući da neki znakovi mogu biti prilično suptilni, važno ih je prepoznati dovoljno rano kako bi se spriječila trajna šteta.

Smanjena funkcija bubrega može se dogoditi na temelju širokog raspona stanja. Bubrezi igraju ključnu ulogu u ravnoteži kiselina. Oni također filtriraju toksine i određuju koje hranjive tvari treba izlučiti ili recirkulirati kroz tijelo. Ako naiđete na bilo koji od sljedećih znakova upozorenja, nužno je potražiti stručno mišljenje.


1. Promjene u urinu

Promjene u mokraći mogu se dogoditi na temelju onoga što jedete, pijete, pa čak i lijekova koje uzimate. Zbog toga je važno obratiti pažnju na čimbenike kao što su učestalost i boja.

Posebnu pažnju treba obratiti na; poteškoće s mokrenjem, krvi u mokraći, rjeđe mokrenje, taman urin, mjehuričast ili pjenast urin, te osjećaj hitnosti mokrenja. Čim primijetite promjene, pratite nekoliko puta, a ako se ništa ne promijeni ili se simptomi pogoršaju, odmah potražite liječničku pomoć.


2. Povraćanje

Povraćanje i mučnina znak su bubrega u nevolji. Prije nego što se uspaničite, povraćanje i mučnina mogu značiti puno stvari. No, ako nešto nije u redu s vašim bubrezima, otrovi će se nakupiti u organizmu. Vaše tijelo želi prirodno eliminirati te otrove, što dovodi do osjećaja krajnje mučnine.


3. Umor

Svatko s vremena na vrijeme postane umoran. No, ako umor postaje kroničan, nešto zasigurno nije u redu. Bolesni bubrezi ne proizvode dovoljno eritropoetina (EPO) prirodnog hormona koji se stvara u bubregu i regulira stvaranje eritrocita i potiče proizvodnju krvnih stanica bogatih kisikom. Rezultat je dugotrajan umor. Ako ste i nakon dužeg spavanja, opet jako umorni, obavezno potražite pomoć.


4. Osip

Ako imate svrbežne osipe, to bi moglo biti posljedica nakupljanja mokraćne kiseline i otpada. Kada se nakupljaju u vašem tijelu, možete osjetiti svrbežne mrlje na koži. Ne pomažu ni lokalni tretmani, jer ćete imati osjećaj kao da je svrbež ispod kože.


5. Natečene noge

Kad bubrezi ne funkcioniraju pravilno, općenito ćete osjetiti zadržavanje tekućine. Dok bubrezi promiču ravnotežu i isporučuju hranjive sastojke, to čine na temelju regulacije vode. Ako ne funkcioniraju pravilno, tekućina se može nakupiti u tkivima. Češće ćete primijetiti da stopala i gležanj otiču, ali također oticati mogu ruke i lice.


6. Grčevi u mišićima

Kada je funkcija bubrega oštećena, razvija se grčenje mišića na temelju elektrolitske neravnoteže. Na primjer, ako vaše tijelo ima nisku razinu kalcija i loše reguliranu razinu fosfora, često će se pojaviti grčevi u mišićima, najčešće u nogama.


7. Loš okus u ustima

Mnogi koji imaju problema s bubrezima žalit će se na loš okus u ustima - gotovo kao da piju željezo. Kako se otpad u tijelu nakuplja, poznatiji kao uremija, može učiniti hranu neukusnom i izazvati loš zadah. Uremija je stanje visoke razine uree u krvi. Uremični sindrom može se definirati kao završna klinička manifestacija zatajenja bubrega.


Zato, ako primijetite samo jedan znak, poput umora ili mučnine, nema razloga za pretjeranu uznemirenost. Dobro pazite na urin i pratite sve promjene koje se pojave. U trenutku kad osjećate kao da nešto nije sasvim u redu, potražite stručno mišljenje. Što prije intervenirate, to bolje.


ČITAJTE I: Što kad su bubrezi, jetra i mjehur puni toksina - trikovi koji 'pale' iz prve

Teme
Linker
23. kolovoz 2022 21:41