Kada zbog promjena na dojkama morate liječniku? 

 SHUTTERSTOCK
Žensko zdravlje

Kada mogu ukazivati na tumor: ovo su najčešće promjene na dojkama i njihovi uzroci

Pojava kvržica uvijek izaziva zabrinutost. Ponekad zaista upućuje na rak, a u nekim je slučajevima razlog benigan


Promjene na dojkama česte su, neke su sasvim normalne i nisu razlog za brigu, no nekad zbog njih morate liječniku. Ovo je 11 najčešćih promjena:


1. GRUDI SU POSTALE VEĆE

To može biti znak da ste se udebljali, ali može ukazivati i na predmenstrualni sindrom te biti nuspojava hormonske kontracepcije. Morate se savjetovati s liječnikom. Naglo povećanje grudi može ukazivati i na trudnoću.


2. GRUDI SU SE SMANJILE

To je uglavnom znak gubitka kilograma, jer su grudi pune masnih stanica i svaki gubitak kilograma očekivano utječe i na grudi.


3. JEDNA JE DOJKA VEĆA

Razlika među dojkama najčešće je vidljiva tijekom predmenstrualnog razdoblja. No to bi moglo ukazivati i na rak dojke. Svaka neuobičajena promjena tkiva koja mijenja oblik grudi je upozorenje i morate otići liječniku.


4. CRVENILO NA KOŽI ISPOD GRUDI

Može ukazivati na alergiju na bilo koji metal, često je crvenilo reakcija na žice u grudnjaku. Kod žena s velikim grudima može ukazivati na upalu kože jer trenje sa znojenjem stvara iritaciju.


5. KVRŽICE U AREOLI ILI U TKIVU DOJKE

Uglavnom ukazuju na prirodne promjene bradavica koje su posebno uočljive tijekom menstruacije, ali i u stresnom razdoblju. No, kvržica može ukazivati na cistu i tumor.


6. VELIKE IZBOČINE U AREOLI

Mogu ukazivati na ciste, koje obično nisu opasne, ali treba redovito obavljati samopregled dojki. Moguće je i da se radi o tumoru. Svaku promjenu na dojci, posebno onu koja se može vidjeti ili osjetiti, treba odmah prijaviti ginekologu.


7. DLAKE NA BRADAVICI

Mogu ukazivati na reakciju na kozmetiku ili preparate, uključujući i lijekove koji sadrže muške hormone. Ako ste skloni aknama i imate neredovite menstrualne cikluse, moguće je da imate sindrom policističnih jajnika.


8. BRADAVICE SVRBE

To može ukazivati na alergijsku reakciju na neki losion, sapun ili tkaninu. Svu novu odjeću i rublje obavezno operite prije nego što ih prvi put odjenete. Iako rijetko, bradavice koje svrbe mogu biti simptom tumora.


9. BIJELI ISCJEDAK IZ BRADAVICE

To bi mogla biti nuspojava upotrebe nekih lijekova. Nije opasno, ali to je simptom koji se ne smije zanemariti. Stvaranje manjih količina sekreta sličnog mlijeku normalna je pojava, no ako stvaranje sekreta u dojkama potraje dulje ili se pojača, potrebno je otići liječniku jer se može raditi o endokrinološkom poremećaju.


10. CRVENI ISCJEDAK IZ BRADAVICE

Može biti znak tumora. Odmah se morate javiti liječniku.


11. ZADEBLJANJE U BILO KOJEM DIJELU DOJKE

Moguće je da se radi o cisti. Ako je zadebljanje okruglo i pomakne se na pritisak, vjerojatno je riječ o benignoj cisti veličine oko jednog centimetra. Ali može ukazivati i na rak dojke. Ne zanemarujte ovu promjenu, posebno ako se zadebljanje mijenja pod pritiskom prsta.

Linker
05. ožujak 2024 20:00