SHUTTERSTOCK
Dežurna ordinacija

Kada je ipak potrebna operacija žuči?

U pravilu se operiraju polipi, to jest odstranjuje žuč kod polipa većih od 10 mm, dok se ovi manji, posebno manji od 5 mm, samo redovno prate


Imam 56 godina, ultrazvukom abdomena na sistematskom pregledu liječnik je zapazio polipe od 3 mm u žučnom mjehuru te ono što sam znao i ranije - cistu lijevog bubrega od 56 mm (čiju veličinu nekoliko godina ultrazvučno pratimo na kontrolama u sklopu pregleda uvećane prostate). Vezano za polipe u žučnom mjehuru, obavio sam pregled na abdominalnoj kirurgiji. Liječnik je sugerirao operaciju, odnosno vađenje žučnog mjehura, što bi mi bilo prvo odstranjenje nekog organa iz tijela nakon operacije krajnika u mladosti. Molim vas da mi objasnite što mi je sada najbolje činiti, ne želim prenagliti i pogriješiti, a ne želim ni teže posljedice po zdravlje i da se okrene na loše. Koje su posljedice odstranjenja žučnog mjehura na probavu, metabolizam i općenito na kvalitetu života?

Davor L., Zabok

Odgovara dr. sc. Pave Markoš, gastroenterolog:

image
DARKO TOMAS/CROPIX

"Polip žučnjaka nije odmah indikacija za operaciju žuči. U pravilu se operiraju polipi, to jest odstranjuje žuč kod polipa većih od 10 mm, dok se ovi manji, posebno manji od 5 mm, samo redovno prate i u slučaju porasta operiraju. Malo je nejasno iz vašeg pitanja imate li više ili samo jedan polip i je li riječ o klasičnim polipima ili možda kolesterolomima žučnjaka, tako da bi bilo dobro da s nalazom i slikama ultrazvuka prvo odete gastroenterologu na pregled. U svakom slučaju, ako je riječ o jednom polipu od 3 mm, mislim da ne treba operacija, već samo ultrazvučno praćenje svakih četiri do šest mjeseci."

Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Linker
02. travanj 2024 07:09