Podložne osobe mogu se više puta zaraziti gljivicama
 Getty Images
Dežurna ordinacija

Kad netko od ukućana ima gljivice, kako se ostali mogu zaštititi?

Tinea cruris gljivično je oboljenje koje zahvaća područje prepona. Prenosivost nije iznimno velika, ali je svakako moguća pa se preporučuje zaštita 

Zanima me da li gljivice na preponi Tinea cruris (ingvinalis) mogu prijeći i na vlasište. Kako spriječiti širenje na druge osobe? Naime, moja mama ima te gljivice, a ja kao veliki hipohondar imam jezu od toga pa dezinficiram alkoholom sve moguće. Kako se zaštititi?

Vesna K., Zadar

Odgovara dr. Milan Mazalin, spec. opće medicine:

Zagreb, 240717.
Milan Mazalin, lijecnik opce prakse.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
CROPIX

"Tinea cruris gljivično je oboljenje koje zahvaća područje prepona. Prenosivost nije iznimno velika, ali je svakako moguća pa se preporučuje zaštita. Najkorisnije bi bilo da majka izliječi infekciju, što zahtijeva dosta strpljenja i upornosti. Recidivi su česti, jer se podložne osobe mogu više puta zaraziti gljivicama. Tada treba ponoviti terapiju antimikoticima, u prvom redu lokalno u obliku krema, a u težim slučajevima može se primijeniti peroralna terapija tabletama. Ukućani se mogu zaštititi redovnom higijenom te izbjegavanjem korištenja zajedničkih predmeta, prije svega ručnika, odjeće i posteljine."

Linker
24. travanj 2024 23:13