Ipak, pazite - ne preporučuje se povećati unos kave kako bi se eventualno poboljšalo stanje jetre. 
 FOTOGRAFIJE: VENUESTOCK GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Sad nam je još draža

Jutarnja šalica kave može sniziti rizik od bolesti jetre! Ali nije svejedno kakvu pijete...

Prema znanstvenicima, mljevena kava ima najviše razine kaveola i kafestola, dvaju sastojaka za koje se smatra da štite jetru

Pijenje kave povezano je s nižim rizikom za razvoj kroničnih bolesti jetre, kaže novo britansko istraživanje. Studija, objavljena u BMC Public Health, pokazala je da kavopije imaju niži rizik da će oboljeti od bolesti jetre, kao i da će od njih umrijeti. Dobrobiti su bile najizraženije kod osoba koje piju četiri do pet šalica kave na dan te naglašenije kod onih koji su pili mljevenu kavu. Takav učinak, misle znanstvenici, moguć je zbog protuupalnih i antifibroznih svojstava kave.

Studija

Znanstvenici su proučili podatke gotovo 500 tisuća osoba koje su pratili deset godina. Njih 78 posto pilo je ili mljevenu ili instant ili kavu bez kofeina, ostali nisu pili kavu. Tijekom studije zabilježeno je 3600 slučajeva kroničnih bolesti jetre te 184 slučaja hepatocelularnog karcinoma. Oni koji su pili kavu imali su 21 posto niži rizik za obolijevanje od bolesti jetre i 49 posto niži rizik od smrti izazvane tim bolestima.

Najbolja je...

Najbolji učinak imala je mljevena kava, no i instant kava i ona bez kofeina bile su povezane s dobrobitima. Prema znanstvenicima, mljevena kava ima najviše razine kaveola i kafestola, dvaju sastojaka za koje se smatra da štite jetru. Dr. Albert Do, hepatolog i profesor na Sveučilištu Yale, zdravim osobama preporučuje dnevno jednu do dvije šalice kave s kofeinom. Ne preporučuje povećati unos kave kako bi se eventualno poboljšalo stanje jetre.

ČITAJTE I: Osam načina kako vaša kava može postati superzdrava

Linker
14. travanj 2024 20:45