Istraživanje koje je vođeno na Univerzitetu u Tel Avivu zaključilo je kako je za dijabetičare bolje da prehranu prilagode 'biološkom satu', a što drugim riječima znači da ne jedu više od tri puta dnevno.
 Getty Images/iStockphoto
zdravlje

Još jedno istraživanje ruši dogmu da dijabetičari trebaju jesti šest puta dnevno

Dijeta sa šest obroka nije učinkovita za kontrolu glukoze te su dijabetičarima potrebni  dodatni lijekovi i inzulin.

Krajem prošle godine sijevnulo je još jedno istraživanje koje razbija i dalje prevladavajuću dogmu kako je za osobe oboljele od dijabetesa tipa 2 dobro da jedu 5 do 6 obroka dnevno. Istraživanje koje je vođeno na Univerzitetu u Tel Avivu zaključilo je kako je za dijabetičare bolje da prehranu prilagode 'biološkom satu', a što drugim riječima znači da ne jedu više od tri puta dnevno.

Uz to, izraelski znanstvenici poručuju kako dijeta bazirana na šest obroka dnevno dugoročno povećava ovisnost dijabetičara o lijekovima, posebno o inzulinu. Ukratko, sve više se gomilaju dokazi kako je dijabetičarima bolje jesti manje nego više puta dnevno. Isto, vrlo vjerojatno, vrijedi i za zdravu populaciju.


Zanimljivi su i detalji novog izraelskog istraživanja

„Naše istraživanje predlaže pomicanje namirnica s više škroba na jutarnje sate. To dovodi do ravnoteže glukoze i poboljšanje kontrole glikemije među dijabetičarima tipa 2“, poručila je profesorica Daniela Jakubowitz s TAU Sackler medicinskog fakulteta.

- Vjerujemo da je kroz režim s tri obroka dnevno moguće značajno smanjiti pa čak i zaustaviti ovisnost dijabetičara tipa 2 o inzulinskim injekcijama te smanjiti ovisnost o većini lijekova za dijabetes -objasnila je Jakubowitz koja je u toj studiji surađivala s profesorom Juliom Wainsteinom i dr. Zoharom Landauom s Wolfson medicinskog centra za dijabetes, kao i s dr Sahnijem Tsameretom s Hebrew univerziteta u Jeruzalemu.

Oni su na 29 ispitanika uspoređivali učinke dijete bazirane na 3 obroka u odnosu na dijetu s 6 obroka, koja se i dalje najčešće preporučuje dijabetičarima tipa 2.

Poučak proizišao iz prikupljenih podataka poprilično je jednoznačan: Dijeta sa šest obroka nije učinkovita za kontrolu glukoze te su dijabetičarima potrebni dodatni lijekovi i inzulin. Uz to, pokušaj kontrole glikemije uz šest obroka dnevno dovodi do povećanje težine, što dodatno, kroz vrijeme, zapravo otežava kontrolu glikemije.

Izraelski eksperiment je u dijeti baziranoj na tri obroka dnevno inzistirao na kruhu, voću i slatkom u prvom, jutarnjem obroku, kvalitetnom ručku te vrlo umjerenoj večeri bez škroba, slatkog i voća.


Više čitajte na blogu Dianovo

Linker
17. travanj 2024 09:35