SHUTTERSTOCK
Dežurna ordinacija

Jesu li problemi s titranjem oka nakon operacije mrene normalni?

Za oporavak rožnične površine potrebno je mjesec dana


Na operaciji katarakte na desnom oku bio sam prije mjesec dana. Operacija je prošla u redu, kao i postoperativni period. Međutim, kad čitam, imam osjećaj titranja u desnom uglu oka. Mogu čitati bez problema, ali to titranje me zamara i ponekad mi se javi blaga glavobolja.

Mladen P., Požega


Odgovara doc. dr. Suzana Matić, oftalmolog:

"Za oporavak rožnične površine potrebno je mjesec dana i tek se tada pacijentu ordiniraju naočale ako je eventualno zaostala ostatna dioptrija nakon operacije. Titranje koje navodite može biti vezano upravo uz potrebu male korekcije dioptrije nakon operacije, stoga se javite na pregled dioptrije. Mala odstupanja katkad mogu dovesti do zamućenja vida te je potrebna korekcija naočalama. Ponekad se javi i suhoća oka koja može dovesti do opisanih smetnji pa se preporučuje i kapanje umjetnih suza dulji period dok se smetnje ne ublaže ili nestanu. Titranje vjeđa ili u kutovima očiju, tzv. fascikulacije, vezano je uz periokularni mišić, a znak je manjka vitamina skupine B. Možete ih uzimati pola do mjesec dana i smetnje će nestati. Manjak je češći kod pacijenata koji su pod stresom, trudnica ili imunokompromitiranih pacijenata."

Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Linker
24. travanj 2024 22:20