FOTOGRAFIJE: ROGERASHFORD GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
nova studija

Jesu li nuspojave statina samo plod mašte?

Istraživanje je pratilo 60 pacijenata koji su uzimali statine, ali su prekinuli terapiju zbog bolova u mišićima, umora i/ili bolova u zglobovima

Većina nuspojava koje se obično pripisuju statinima, lijekovima za snižavanje kolesterola, mogle bi biti samo plod mašte pacijenata, pokazalo je novo britansko istraživanje objavljeno u stručnom časopisu New England Journal of Medicine. Istraživanje je pratilo 60 pacijenata koji su uzimali statine, ali su prekinuli terapiju zbog bolova u mišićima, umora i/ili bolova u zglobovima. No, nakon što su autori studije tim pacijentima davali osmomjesečne zalihe statina i placeba (po 4 bočice svakog), shvatili su da su osjećali 90 posto simptoma čak i onda kad su uzimali placebo.


Nocebo efekt

Znanstvenici kažu da je ovo odličan primjer nocebo efekta, kod kojeg pacijenti osjećaju nuspojave iako uzimaju "lažni" lijek. Ukupno je 71 ispitanik prestao uzimati lijek, od čega je njih 31 to učinilo dok su uzimali placebo, a 40 dok su uzimali statine. Autori studije ističu kako cilj istraživanja nije sugerirati da su sve nuspojave statina umišljene, već samo pomoći ljudima da osvijeste taj problem.

- Objasnimo li našim pacijentima kako ih je nocebo efekt prevario, vjerojatno bismo barem 50 posto onih koji su prekinuli terapiju mogli nagovoriti da je nastave - smatra voditelj istraživanja dr. James Howard.

Linker
25. travanj 2024 15:19