Kravlji je kolostrum toliko bogat zato što tele gotovo sav imunitet dobiva iz kolostruma
 Getty Images
sjajan suplement

Jeste li probali kolostrum - poboljšava imunitet, sportske rezultate, sagorijevanje masnoća

Riječ je o prvom majčinom mlijeku, a kao dodatak prehrani upotrebljava se kravlji kolostrum koji sadrži i do dvadeset puta više imunosnih faktora nego ljudski

Kolostrum je prvo majčino mlijeko, ono koje izlučuje prvih nekoliko dana nakon poroda, bogatije bjelančevinama nego kasnije mlijeko, a sadrži i brojna protutijela i imunosne stanice koje štite novorođenče od bolesti. Kao dodatak prehrani upotrebljava se kravlji kolostrum koji sadrži i do dvadeset puta više imunosnih faktora nego ljudski, pa zato i snažnije djeluje na imunitet.


Brojne dobrobiti

Kravlji je kolostrum toliko bogat zato što tele gotovo sav imunitet dobiva iz kolostruma, dok ljudi oko 50 posto imuniteta dobiju još preko posteljice. Kolostrum je bogat imunoglobulinima, citokinima, glikoproteinima, sadrži faktor rasta, enzime, vitamine, minerale...

Protutijela u kolostrumu stimuliraju imunosni sustav te se tvrdi da ovaj suplement poboljšava imunitet, sportske rezultate, sagorijevanje masnoća i izgradnju mišića te da pomaže kod kolitisa, proljeva i infekcija gornjih dišnih puteva. Istraživan je učinak kolostruma na prevenciju dišnih infekcija.

Egipatsko istraživanje iz 2016. pokazalo je da je kod djece koja su svakodnevno dva mjeseca uzimala kolostrum zabilježeno 37 posto manje infekcija gornjih dišnih puteva nego kod djece koja nisu uzimala suplement. Unatoč takvim otkrićima, nije dokazano da bi kolostrum mogao liječiti gripu, ublažiti bolest ili smanjiti rizik od hospitalizacije ili smrti povezanima s gripom. Pokazalo se da kolostrum može spriječiti gastrointestinalne probleme izazvane dugotrajnom upotrebom nesteroidnih protuupalnih lijekova (NSAID) koja je potrebna, primjerice, kod liječenja reumatoidnog artritisa ili osteoartritisa. Ima dokaza i da može olakšati stanje kod idiopatskog proljeva (bez poznatog uzroka) kod uznapredovale infekcije HIV-om, kao i kod proljeva izazvanog bakterijom Escherichia coli.


Nuspojave su rijetke

Upotreba kolostruma općenito se smatra sigurnom i nisu poznate interakcije s drugim lijekovima.

Nuspojave su rijetke, zabilježene su među oboljelima od HIV-a, uglavnom pogađaju probavu. Treba obratiti pozornost na porijeklo i kvalitetu kolostruma. Budući da je izvor kravlje mlijeko, važno je da krava nije dobivala hormone i antibiotike.

Doziranje može varirati, za poboljšanje sportske izvedbe i zdravlja probave preporučuje se od 20 do 60 grama na dan. Kad se uzima protiv proljeva, kolostrum treba uzeti prije obroka.

Linker
24. travanj 2024 09:18