Pomiješa li se s medom, sok tratinčice upotrebljava se za liječenje respiratornih bolesti jer umiruje kašalj i upalu
 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
tako moćna

Jeste li kad pili sok od tratinčice? Možda je sad vrijeme jer ova nježna biljka čisti organizam od toksina

U ljekovite svrhe od tratinčice se pripremaju čaj, sok, dekokt, eterično ulje, od nje se rade oblozi

Petnaestak centimetara visoka, s ljupkim žuto-bijelim cvjetnim glavicama, tratinčica je biljčica koja živi po cijeloj Europi, ali i na drugim kontinentima. Cvate gotovo cijelu godinu - od ranog proljeća do kasne jeseni. Noću zatvara svoje cvjetiće i ponovo ih otvara u zoru, po tome je dobila engleski naziv "daisy", koji dolazi od "day's eye" - dnevno oko.

image
iskrica, katarinčica, krasuljak; lat. Bellis perennis
FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK


Može i na salatu

Ljekoviti su joj cvjetovi i listovi. I jedni i drugi mogu se jesti, ponajviše u salatama ili kao jestive dekoracije raznih jela. U ljekovite svrhe od tratinčice se pripremaju čaj, sok, dekokt, eterično ulje, od nje se rade oblozi. Tradicionalna medicina široko koristi tratinčicu. Primjerice, listovi se nanose izvana za liječenje porezotina, rana i modrica. Sušeni cvjetići u dekoktima, infuzijama, oblozima i kremama tretman su kod reumatizma i artritisa, plućnog katara, poremećaja jetre i bubrega. Ekstrakt se uzima oralno za liječenje upalnih bolesti jetre. Nadalje, tratinčica je narodni lijek za ublažavanje kašlja, poboljšanje probave, smirenje menstrualnih bolova, žvakanje njenih listova pomaže kod afti... Dio korisnih djelovanja tratinčice je znanstveno potvrđen, recimo, zbog sadržaja saponina, polifenola, flavonoida itd. Ekstrakt njenih cvjetova upotrebljava se u kozmetici jer obnavlja stanice kože, ali i ujednačava boju kože izbjeljujući pjegice. Za to je zaslužna prirodna tvar Larbutin. Prekomjerno izlaganje sunčevim UV zrakama uzrokuje povećanu proizvodnju melanina, tamnog pigmenta, što rezultira neujednačenim tenom ili hiperpigmentacijom koja se manifestira kao tamne mrlje. Ekstrakt s L-arbutinom može zaustaviti stvaranje melanina, čime se smanjuje nastanak tamnih mrlja. Kiseline poput malične (jabučne) i tartaratne pridonose eksfolijaciji, odnosno uklanjanju mrtvih stanica kože. Ekstrakt tratinčice pomoć je i u borbi protiv pojave bora i u održavanju mladenačkog i svježeg izgleda kože.


Ubrzava zarastanje rana

Ova je nježna biljka odlična za čišćenje organizma od toksina, posebno u proljeće. U tom se cilju uzima njezin sok - jedna do tri žlice razblažene u nešto vode tijekom dana - pije se za izbacivanje štetnih tvari iz tijela, jer djeluje kao čistač krvi i pokretač metabolizma. Pomiješa li se s medom, sok tratinčice upotrebljava se za liječenje respiratornih bolesti jer umiruje kašalj i upalu. Čaj je pomoć kod bronhitisa, prehlade i drugih tegoba. Tratinčica pomaže održavanju vlažnosti sluznice u ustima te olakšava disanje, pa se i grglja kod upale grla i upala usne šupljine. Sok od tratinčice, kada se nanosi izravno, pomaže bržem zarastanju rana i liječenju upaljenih ozljeda. Sadrži antibakterijske tvari, zbog čega su ga još antički Rimljani koristili za vidanje rana vojnika. Robovi liječnika koji su pratili rimske legije imali su zadatak stalno sakupljati pune vreće tratinčica kako bi uvijek mogli iscijediti svježi sok i njime natopiti zavoje za rane. Mast od tratinčica koristi se i u liječenju uganuća, modrica, natečenih zglobova, manjih opeklina, kod varikoznih vena... Tinktura donosi olakšanje kod reumatskih bolova i umora mišića, a liječi i bolove od gihta.


Blagi diuretik i laksativ

Tratinčica ima laksativna i diuretička svojstva, pa se njezin čaj pije kao pomoć kod blažih konstipacija te kod upala mokraćnog mjehura. Ekstrakt pomaže kod grčeva u probavnim organima, ali i kod bolnih menstruacija

Linker
25. travanj 2024 17:02