Godišnje u našoj zemlji čak 120 žena izgubi život zbog ove bolesti...
 Foto: Shutterstock
Prevencijom do zdravlja

Jeste li čuli - od raka vrata maternice moguća je potpuna zaštita!

17. siječanj 2017.
Jubilarni 10. Dan mimoza i Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice održat će se 21. siječnja 2017. godine!


Piše: dr. Jadranka Belan Žuklić, ginekolog


U Hrvatskoj godišnje od raka vrata maternice oboli 350, a od posljedica bolesti umire 120 žena. Najčešće obolijevaju žene između 45. i 50. godine života.

Desetak godina ranije mogu se Papa testom otkriti premaligne promjene vrata maternice (CIN - cervikalna intraepitelna neoplazija) te pravovremenim liječenjem spriječiti kasniji razvoj raka.

Godišnje se u Hrvatskoj napravi oko 400.000 Papa testova, ali se njima ne obuhvate sve žene rizične skupine. Nekim ženama se nepotrebno prečesto ponavlja dok se druge uopće ne odazivaju na ginekološke preglede, naročito nakon menopauze.

Stoga je 2012. godine uveden Nacionalni program prevencije raka vrata maternice.

Preventivni pregledi

Sve žene u dobi 25. do 64. godine dobivaju pozivno pismo za preventivni Papa test svake 3 godine. Ako nalaz Papa testa bude abnormalan, ginekolog će je obavijestiti o daljnjim dijagnostičkim i terapijskim postupcima. Ako nalaz bude uredan, ponovni preventivni Papa test je potrebno učiniti za 3 godine jer se to smatra dovoljnim periodom da se kod zdravih žena otkrije premaligna promjena u samom začetku.

Ovakav organizirani način prevencije u zapadnoeuropskim zemljama primjenjuje se nekoliko desetljeća i doveo je do smanjenja pojavnosti raka vrata maternice za 75%.

Međutim, u zapadno europskim zemljama postoji kultura odazivanja na preventivne programe koji su financirani i organizirani na državnoj razini, dok je kod nas općenito nizak odaziv kako na ovaj, tako i na programe prevencije raka dojke i debelog crijeva.

Danas je poznato da je za nastanak raka vrata maternice neophodna prisutnost tzv. visokorizičnih ili onkogenih tipova humanog papiloma virusa (HPV), ali i drugih kancerogenih tvari te popratnih infekcija.

Foto: Shutterstock
Budite dobre prema sebi - darujte se cvijećem, ali ne zaboravite i na godišnji ginekološki pregled, jer zdravlje je ipak najbolji poklon, zar ne?

Srećom, imunološki sustav će u 80-90 % slučajeva svladati tu infekciju kroz godinu i pol do dvije. Proces od HPV infekcije do razvoja premalignih i malignih promjena je spor i dugotrajan, što nam omogućava da se redovitim pregledima na vrijeme otkriju i izliječe premaligne promjene.

Brzo i bezbolno

Papa test je jednostavan, brz i bezbolan test i stoga ga je moguće učiniti kod velikog broja žena koje nemaju nikakve simptome. Ako se uz Papa test primijene i komplementarne metode - genotipizacija HPV-a i kolposkopija, pravovremeno će se otkriti gotovo sve premaligne promjene.

Kada u mjesecu siječnju, žuta boja mimoza obasja trgove diljem zemlje, neka podsjeti sve žene da se odazovu na preventivne ginekološke preglede i time pridonesu vlastitom zdravlju i sreći svoje obitelji.


Dan mimoza i Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice obilježava se svake treće subote u mjesecu siječnju. Ove godine ova tradicionalna javno zdravstvena kampanja održat će se 21. siječnja 2017. godine po deseti put čime će ujedno započeti i 11. Europski tjedan prevencije raka vrata maternice.

Prigodnom humanitarnom prodajom mimoza, cvijeta koji nagovještava dolazak proljeća, a svojom nježnošću simbolizira osjetljivi epitel ženskog spolnog sustava, nastoji se senzibilizirati javnost na važnost edukacije, cijepljenja protiv HPV-a i redovitih ginekoloških pregleda.

Teme
Linker
24. siječanj 2022 10:11