FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
Dežurna ordinacija

Jesam li ja kriva što otac pije?

Iskrenom komunikacijom dobit ćete odgovore barem na neka pitanja koja vas muče

Kad je trijezan, moj je otac izuzetno miran, ljubazan i dobar. Nikada ne pije alkohol sam kod kuće, ali nikad ne odbija alkohol u kafiću i, nažalost, uvijek se vrati kući pijan. Kada je pijan, nije agresivan, ali priča gluposti, odnosno iz njega progovara sve ono što ga muči. To priča nekako na alkoholičarski način, preuveličava i iskrivljuje. Prijatelji ga dosta iskorištavaju. Nas dvoje živimo sami jer nas je moja mama (njegova supruga) napustila. Ne opija se on svakodnevno, ponekad i mjesec dana prođe da ne okusi alkohol, ali ako ga netko ponudi - ne odbija. Možda pije jer je nezadovoljan sa mnom, nisam dobar đak i nisam lijepa. Kako da nam pomognem?

Zlata O., Zagreb

Odgovara dr. Andrea Tomić, psihijatar:

"Svoga oca opisujete kao dobrog i ljubaznog čovjek kad ne pije, stoga iskoristite priliku i razgovarajte s njim kad je trijezan te mu recite i opišite svoje osjećaje i strahove kad je on alkoholiziran. Iskrenom komunikacijom dobit ćete odgovore barem na neka svoja pitanja i dileme koje imate oko toga zašto vaš otac pije te ćete mu imati priliku ponuditi svoju pomoć i podršku u procesu liječenja i rehabilitacije."

Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Linker
24. travanj 2024 08:54