Simptomi srčanog udara kod žena u mnogočemu se razlikuju od simptoma kod muškaraca.
 Shutterstock
ZDRAVLJE

JER NISU ISTI: Koji su simptomi infarkta kod muškaraca, a koji kod žena?

Muškarci su u ovom slučaju tipični bolesnici koji prepoznaju simptome i, u pravilu, reagiraju na njih bolje nego žene.

Kod muškaraca se obično javljaju bol u grudima, teško disanje, bol koja se širi u lakat, lijevo rame ili čeljust i preznojavanje - to je tipična klinička slika onoga što se naziva infarktom.

Žene često nemaju takvu kliničku sliku nego obično opisuju osjećaj probadanja, netipičnih bolova ili smetnji u prsima.

Upravo se zbog toga često događa da žene "prehodaju" infarkt te da se on prepozna tek naknadno, a to je ujedno najveći problem u onih 30 posto osoba s infarktom koje, na žalost, ne dođu u bolnicu. Ako ne prepoznate simptome, logično je da nećete ni doći u bolnicu.


Zašto je to tako

Još se ne zna točan odgovor na pitanje zašto su kod žena simptomi netipični. Infarkt inače najčešće dobivaju žene srednje i starije dobi, no mogu ga dobiti i mlađe žene, što je još veći problem jer je prepoznavanje simptoma još teže budući da za mladu osobu nitko i ne pomišlja da bi mogla imati infarkt.

Posljedica tog neprepoznavanja simptoma je kašnjenje u bolnicu, a ako osoba ne stigne u bolnicu tijekom 12 sati od trenutka kad su počele smetnje, mogućnosti liječenja jako su ograničene.

Da bi osoba što prije stigla do bolnice i liječnika, mora prvo, dakle, prepoznati simptome. Žene trebaju imati na umu da nisu, kao što se nekada smatralo, povlašteni spol u smislu da ne mogu dobiti infarkt dok su u generativnoj dobi. To se promijenilo jer se promijenio stil života. U svakom slučaju, ni žene srednje dobi nisu pošteđene infarkta, iako je učestalost u toj dobi kod žena manja nego kod muškaraca. No, već od 65. do 70. godine učestalost postaje jednaka, a nakon te dobi infarkt postaje češći kod žena.


ČITAJTE I:


Koje petrage i kada napraviti

Važno je zato da svaka žena već u dobi od 40 do 50 godina počne razmišljati o tome i kontrolirati parametre kao što su šećer, tlak i masnoće.

Trebala bi napraviti i EKG te biti educirana kako bi bila svjesna da svaka promjena u prsima može ukazivati na infarkt. To su bolovi koji mogu biti nalik na pečenje, osjećaj pritiska ili pak probadajući bolovi koji počnu iznenada, ali i omaglica i slabost. Često se događa i da se jave smetnje i bolovi u trbuhu, što na prvi pogled upućuje na neke probavne probleme, a zapravo i to može biti infarkt.


Više o infarktu miokarda možete pronaći u našem videu iz serijala Medicinski video leksikon u nastavku.



Linker
18. travanj 2024 05:47