Koristite li sojino brašno?

 SHUTTERSTOCK
Moramo isprobati

Jednostavno rješenje! Znate li da uz ovu namirnicu možete smanjiti kolesterol za čak 70 posto

Organizacija Heart UK pohvalila je proizvode od soje kao savršene namirnice za srce jer su prepune proteina, vitamina i minerala

Kolesterol je vrsta masnoće koju tijelo koristi za izgradnju staničnog zida te za sintezu nekih od esencijalnih hormona i normalan je gradivni sastojak svake stanice tijela. Proizvodi se u jetri i apsorbira iz masnoća životinjskog podrijetla koje konzumiramo. Kolesterol putuje krvlju na česticama koje se zovu lipoproteini, a dijele se na dva tipa: lipoproteini male gustoće (engl. low-density lipoproteins, LDL) i lipoproteini velike gustoće (engl. high density lipoprotein, HDL). Lipoproteini male gustoće prenose kolesterol tijelom u krvi, dok lipoproteini velike gustoće prenose kolesterol iz krvi u jetru, piše HZJZ.

Procjenjuje se da svaka druga osoba u Hrvatskoj ima visoki kolesterol, odnosno visoke razina LDL (lošeg) kolesterola. Ovaj problem je obično posljedica nezdrave prehrane, prekomjerne težine, nedovoljno tjelovježbe, pušenja i pijenje alkohola. No, čini se da su zdravstveni stručnjaci uočili da proizvodi od soje mogu pomoći u rješavanju ovog problema. Organizacija Heart UK pohvalila je proizvode od soje kao savršene namirnice za srce jer su prepune proteina, vitamina i minerala, piše Mirror.

Jedan od razloga zašto su te biljne namirnice korisne za kolesterol su njihove niske razine zasićenih masti. Zasićene masnoće nalaze se u maslacu, svinjskoj masti, kobasicama, siru i keksima, a povezuju se s povišenim razinama LDL kolesterola.

- Proizvodi od soje dobra su zamjena za hranu koja je bogata zasićenim masnoćama poput mesa, punomasnog vrhnja i mliječnih proizvoda te grickalica kao što je čips - navodi Heart UK.

Organizacija preporučuje konzumaciju oko dvije do tri porcije sojinih proizvoda dnevno, pri čemu 150 grama sojinog jogurta predstavlja jednu porciju.

Istraživanje koje je objavljeno u časopisu The Journal of Nutrition pronašlo je dokaze koji sugeriraju da soja može smanjiti razinu LDL (‘lošeg‘) kolesterola. Istraživači su otkrili da je, u prosjeku, konzumiranje 25 grama sojinih proteina dnevno smanjilo razinu LDL-a za oko tri do četiri posto u razdoblju od šest tjedana.


Sojino brašno

Druga studija, objavljena u časopisu Antioxidants, otkrila je da konzumacija sojinog brašna bogatog proteinom B-konglicinin ima još bolje rezultate. Znanstvenici su istaknuli da ta namirnica smanjuje visoku razinu kolesterola i drugih lipida za nevjerojatnih 70 posto. Oni su tijekom studije analizirali učinke 19 sorti sojinog brašna, od kojih je svaka sadržavala različite udjele dvaju proteina, glicinina i B-konglicinina. Udio glicinina u tim sortama kretao se od 22 do 60 posto, a B-konglicinina od 22 do 52 posto. Uz to, istraživači su otkrili da je učinak sojinog brašna bio snažniji od simvastatina, popularnog lijeka koji se koristi za liječenje visokih razina LDL kolesterola i masnoća u krvi.

- Konzumacija sojinog brašna bogatog proteinom B-konglicininom ima potencijal za smanjenje razine LDL kolesterola i rizik od metaboličkih bolesti poput ateroskleroze i bolesti masne jetre - rekla je Elvira de Mejia, profesorica znanosti o hrani na Sveučilištu Illinois Urbana-Champaign i jedna od autorica studije.

Osim što je učinkovito smanjuje kolesterol, ima nizak glikemijski indeks (25) i zbog toga je dobar izbor za osobe oboljele od šećerne bolesti. Ova je vrsta brašna lakše probavljiva u odnosu na brašno od nekih drugih mahunarki zato što sadrži manje škroba i više jednostavnih šećera koje tijelo može brzo iskoristiti.

Brašno od soje se posebno preporučuje osobama koje iz određenih razloga moraju slijediti prehranu bogatu proteinima jer sadrži puno više esencijalnih aminokiselina nego brašna od drugih vrsta mahunarki. Koristi se za pripremu kruha, ali i uštipaka, kolača i torti, tjestenine te tijesta za pizzu, a ako se miješa sa pšeničnim brašnom, može se koristiti i za sve ostale vrste tijesta.

Linker
30. ožujak 2024 12:57