Ovi se implantati ugrađuju ne samo iz estetskih razloga, odnosno za povećanje grudi, nego i ženama kojima su dojke odstranjene zbog karcinoma.
 Foto: Istock
dokazano

Jedna vrsta implantata za dojke izaziva malignu bolest

Najveća američka farmaceutska tvrtka, Allergan, nedavno je s tržišta potpuno povukla svoje implantate s grubljom teksturom (Biocell).

Najveća američka farmaceutska tvrtka, Allergan, nedavno je s tržišta potpuno povukla svoje implantate s grubljom teksturom (Biocell) zbog dokazane opasnosti da izazivaju ozbiljan limfatički oblik maligne bolesti koji zahvaća imunosne stanice tipa limfocita. Ovi se implantati ugrađuju ne samo iz estetskih razloga, odnosno za povećanje grudi, nego i ženama kojima su dojke odstranjene zbog karcinoma.

Iako se ne radi o karcinomu nego o podtipu ne-Hodgkinova limfoma, ova je informacija snažno odjeknula u medicinskim krugovima, a prije svega prestrašila žene koje su ionako već prošle kalvariju u borbi za ozdravljenje.

Garantiraju sigurnost

Kao član Europskog udruženja za plastičnu kirurgiju i svjetskih udruga specijalista plastične, rekonstrukcijske i estetske kirurgije (ISAPS, ESPRAS, EURAPS i EBORAS), poslije Europskog kongresa za plastičnu i rekonstruktivnu kirurgiju na Cipru dobili smo informaciju o potencijalnoj opasnosti od pojave anaplastičkog limfoma velikih stanica kod pacijentica koje imaju ugrađene teksturirane silikonske implantate. Anaplastički limfom velikih stanica je vrlo rijetka i atipična bolest koja se javlja samo u fibroznoj kapsuli oko teksturiranih implantata velike, hrapave površine.

Smatra se da je uzrok imunosni odgovor na strano tijelo, trenjem između hrapave površine i tkiva dolazi do nakupljanja limfocita u kapsuli te nastane limfom. Simptomi se javljaju kod žena koje više godina imaju makroteksturirane ili poliuretanske implantate, a najčešći simptom u oko 85 posto slučajeva je pojava seroma (bistre tekućine oko implantata), rjeđi simptomi su pojava tumorskih tvorbi i fibrozne kapsule, pojava boli i bilo kakvih neravnina na dojkama. Istraživanja su pokazala da se ovaj limfatički oblik maligne bolesti javlja u prosjeku osam godina nakon ugradnje implantata za dojku tipa Microcell, Biocell i Polyurethan, upozorava prof. dr. Zdenko Stanec, specijalist plastične, rekonstrukcijske i estetske kirurgije iz Poliklinike i dnevne bolnice Edumed u Zagrebu.

- Kod nas nije zabilježen ni jedan slučaj pojave anaplastičkog limfoma velikih stanica. Implantati tvrtke Allergan bili su na našem tržištu u primjeni prije nekoliko godina, a danas ih više nema niti postoji zastupnik te tvrtke u Hrvatskoj. Ostale tvrtke dale su izjave u kojoj garantiraju sigurnost svojih implantata - kaže dr. Stanec.

Linker
18. travanj 2024 22:42