Nemojte odmah krenuti s kaznama. Dajte djetetu do znanja da je situacija ozbiljna te da ju mora popraviti - uz vašu podršku.
 Foto: iStock
TEŠKI DANI ŠKOLARACA

Jedinice u imeniku, obitelj u opsadnom stanju

Kraj školske godine se bliži, najgore doba za školarce koji su tijekom godine skupili jedinice u imeniku.

Iako roditelji misle da je djeci više-manje svejedno, njima brojni testovi, ispitivanja i zaključivanja ocjene isto predstavljaju veliki stres. Boje se roditeljske kazne, ne znaju kako se organizirati i ispraviti ocjene. Bilo bi puno bolje da su probleme rješavali još početkom godine, ali sada je najvažnije pokušati sanirati stvar. Dijete je vjerojatno i samo frustrirano pa mu vaše predbacivanje neće puno pomoći. Nemojte sada krenuti prijetiti drastičnim kaznama. Pokušajte razgovarati čim hladnije glave.

Instrukcije u zadnji čas

Instrukcije u finišu školske godine teško da mogu popraviti rupe u znanju, ali možda mogu pomoći da se nekako navuče tako željena dvojka. Ako si financijski ne možete priuštiti instrukcije zamolite nekog boljeg učenika koji razumije gradivo da pokuša u nekoliko sati već idući vikend objasniti osnove vašem djetetu. Napravite im pizzu, poklonite školskom kolegi kartu za kino kao zahvalu. Najvažnije je smiriti lošu atmosferu u kući i uvjeriti dijete da je popravak još moguć. Ako i nije, neka se već sad počne pripremati za popravni ispit.

Podijelite gradivo na manje cjeline

Pomognite djetetu tako da mu rasporedite gradivo. Svaki dan mu zadajte manju cjelinu koju mora naučiti, a vi ga navečer ispitajte i pomognite ako ima nejasnoća. Ako će napredovati to će mu dati samopuzdanje i volju za daljnje učenje. Ako se nikako ne može koncentrirati na učenje pomognite mu u osiguravanju mirne atmosfere. Probajte doznati koje doba dana mu najviše odgovara za učenje i forsirajte to vrijeme.

Ne podmećite leđa

Ako uvijek idete linijom manjeg otpora i sami rješavate djetetove probleme, primjerice pišete zadaću umjesto njega, činite mu samo medvjeđu uslugu. Pružite djetetu podršku, ohrabrite ga i uputite u rješavanje, ali ne izvršavajte njegove obaveze. Ponekad je čak i bolje da dijete padne godinu i tako se nauči odgovornosti za svoje loše postupke.

Svakako podupirite dijete da u slobodno vrijeme što više čita i razvija svoje talente kako njemu odgovara.

Ako odete moljakati u školu profesore za dvojku i uvijek podmećete leđa samo ćete ga naučiti da ide linijom manjeg otpora. Moguće je da je dijete na vrhuncu puberteta i lošim ocjenama se buni protiv sistema. Pokažite razumijevanje, ali mu objasnite da neće biti bolji od sustava ako će s 18 godina završiti na cesti bez svjedodžbe. Potičite ga i recite mu da je učenje važno zbog njega samog, a ne zbog drugih. Trudite se pred djetetom ne 'pljuvati' po profesorima ili školskom sustavu jer će ga to još više potaknuti na bunt.

Nekad nagrade nisu dovoljan motiv

Ako razgovor s vašim školarcem nikako ne daje rezultate, uvijek postoje nagrade, ali i kazne. Svako dijete je drugačije pa im je motivacija različita. Primjerice, nakon uspješnog testa počastite dijete odlaskom u omiljeni fast food ili mu kupite neku sitnicu koju si dugo želi. No, neki nisu podmitljivi i tvrđi su orah. Tada zaprijetite zabranom izlazaka ili smanjite dozvoljene sate na kompjuteru dok ne riješi lošu ocjenu. Bitno je samo da budete dosljedni i ne prijetite bez pokrića.

U svemu sačuvajte živce i uvijek se podsjetite da je obrazovanje samo preduvjet, a ne garancija uspjeha i sreće u životu.

Linker
27. travanj 2024 07:12