Cijepljenje je najsigurniji i najučinkovitiji način podizanja našeg imunološkog sustava na višu razinu i koristi se prvenstveno kod bolesti za koje ne postoji lijek ili su komplikacije vrlo rizične
 Getty Images/iStockphoto
zdravlje

Jedini provjereni način za zaštitu od gripe ove godine

02. prosinac 2020.
Nakon cijepljenja tijelu treba oko dva tjedna za stvaranje zaštitnih protutijela


Pa tako neće proći dan a da ne slušamo o važnosti podizanja imuniteta vitaminom C, đumbirom, češnjakom i prostorijama koje osvježava miris isparavanja eteričnih ulja. Međutim, svi su ti savjeti dobronamjerni, no nisu previše učinkoviti u situaciji kada se naš imunološki sustav susretne s  virusom gripe. Srećom, postoji medicinski dokazan i siguran način zaštite organizma od gripe. Zove se: cijepljenje.


Rizične skupine

Cijepljenje je najsigurniji i najučinkovitiji način podizanja našeg imunološkog sustava na višu razinu i koristi se prvenstveno kod bolesti za koje ne postoji lijek ili su komplikacije vrlo rizične. U takve bolesti spada i gripa. Specifičnost gripe u odnosu na većinu drugih zaraznih bolesti je u njezinoj promjenjivoj naravi: gripa naime svake godine mutira kako bi zavarala naš imunosustav. Zato nam primjerice preboljena gripa u siječnju ili veljači ne garantira da nećemo ponovo oboljeti od gripe na kraju godine, kada će s novom sezonom gripe stići i novi sojevi. Stoga se  je protiv gripe potrebno  cijepiti svake godine.

Cjepivo protiv gripe ne sadrži virus gripe, pa zbog toga ne može prouzročiti samu bolest ili neke autoimune reakcije. Cjepivo sadrži samo površinske proteine virusa gripe ili dijelove virusne ovojnice koji su dovoljni za poticanje našeg imunosustava na stvaranje zaštitnih protutijela koja će moći reagirati u slučaju da se zaista susretnu s virusom gripe.

 

Cijepljenje obično započinje u studenom. Nakon cijepljenja tijelu treba oko dva tjedna za stvaranje zaštitnih protutijela. Cijepiti se može i kasnije, u sezoni gripe, no tada postoji mogućnost kontakta s virusom gripe dok se još nije razvila dostatna zaštita. Ipak i tada vrijedi pokušati umanjiti rizik razvoja teških oblika bolesti. Ukoliko spadate u neku od rizičnih skupina kojima bi komplikacije uslijed gripe mogle ostaviti velike posljedice (trudnice, dijabetičari, stariji od 65 godina, osobe s kroničnim plućnim bolestima te bolestima krvožilnog sustava i osobe narušenog imuniteta poput onkoloških bolesnika te onih na terapiji koja smanjuje djelotvornost imunološkog sustava) cijepljenje je izrazito bitan korak zaštite vlastitog zdravlja i života. Za sve ostale, mlađe i zdravije, cijepljenje je odgovoran korak za zaštitu ne samo sebe, već i svoje okoline, obitelji, kolega i prijatelja.

 Powered by

SANOFI PASTEUR

Teme
Linker
17. prosinac 2020 21:00