Proteini pomažu održavati normalnu razinu šećera u krvi, a bez njih naša energija, ali i raspoloženje te osjećaj umora neprestano skaču i opadaju. I kava vam uopće ne pomaže...
 Foto: Istock
Kako prepoznati nedostatak

Jedete li dovoljno proteina? Ovih 8 znakova će vam to jasno pokazati

Poznato je da protein ima vitalnu ulogu u funkcioniranju naših tijela. A ako vam ga nedostaje, tijelo će vam to i pokazati.

Studija kaže da čak milijarda ljudi diljem svijeta ne uzima dovoljno bjelančevina. Jeste li i vi među njima?

  • Žudnja za hranom

Ako ste uvijek gladni i imate neopisivu želju za grickalicama, to može biti zbog niske razine bjelančevina i prevelikog unosa ugljikohidrata i šećera. Ono što se događa jest da neograničeno 'uživate' u visokoj kaloričnoj hrani u kojoj je količina proteina niska u usporedbi s brojem kalorija.

  • Gubitak mišićne mase i bol u zglobovima

Mišići su najveći tjelesni rezervoar proteina. Slabost u mišićima, bol i gubitak mase znak su nedostatka proteina.

On je, naime, odgovoran za rast i održavanje mišića. Studija kaže da ovo najčešće pogađa starije ljude.

  • Problemi s kožom i noktima

Nedostatak proteina može rezultirati slabim i lomljivim noktima, a u nekim slučajevima pojavljuju se i bijele mrlje. Nedostatak proteina također može utjecati na kožu, budući da protein omogućuje regeneraciju stanica, proizvodi nove stanice i zamjenjuje one mrtve. Ako se to dogodi, primijetit ćete da je vaša koža suha, puna mrljica i ispucala.

  • Opadanje kose

Naša kosa sastoji se od 90 posto proteina poznatog kao keratin. Ako ne uzimate dovoljno hranjivih sastojaka, kosa vam može postati izrazito tanka i lomljiva. To se događa zato što tijelo, u nastojanju da ih očuva, prestaje koristiti bjelančevine za 'nebitne stvari' poput rasta kose.

Foto: Istock
Proteine ćete naći u jajima, mlijeku, siru, jogurtu...

  • Masna jetra

Masna jetra je jedan od najčešćih simptoma nedostatka proteina i ako se ne liječi, može uzrokovati ozbiljne zdravstvene simptome. Glavni uzroci nastanka masne jetre su debljina, alkoholizam i šećerna bolest.

  • Problemi s kostima

Baš kao i mišići, mali unos proteina također može utjecati na kosti.

Nedostatak proteina dovodi do slabljenja kostiju, čime se povećava rizik od lomova. To je uglavnom zato što je protein potreban za apsorpciju kalcija i pomaže kod metabolizma kosti.

  • Nesanica

Ako imate poteškoća sa spavanjem, moguće je da ovo stanje povezano s nedostatkom proteina. Najbolja hrana koja potiče spavanje je kombinacija ugljikohidrata i proteina koji sadrži triptofan - aminokiselinu koja ima smirujuća svojstva.

  • Mentalna maglica (brain fog)

Za zdravu funkciju mozga vrlo je važan pravilan unos proteina. Ako vam nedostaje motivacije, pamćenje vam je loše ili imate problema s učenjem nečeg novog, moguće je da vam nedostaje bjelančevina. Preporučeni minimalni dnevni unos proteina za odrasle je 56 g dnevno za muškarce, 46 g dnevno za žene - i za djecu, varira od 19 do 34 g ovisno o njihovoj dobi. To može varirati ako ste trudni ili bolesni.

Prirodni i dobri izvori proteina odnosno esencijalnih aminokiselina koje tijelo ne može samo proizvesti, a neophodno ih treba su: mlijeko i mliječni proizvodi, posebno quark (kvark - svježi sir bogat proteinima s niskom udjelom mliječne masti), posni sir, piletina, krto meso, riba i jaja.

Linker
14. travanj 2024 18:11