Magnezij posebno u stresnim situacijama povoljno utječe na organizam te općenito na živčani susta
 FOTOGRAFIJE: FRESHSPLASH GETTY IMAGES
Živim.hr
Živim.hr
važan mineral

Jedan je od glavnih boraca protiv nesanice, a ako ga manjka, izaziva anksioznost i depresiju

05. siječanj 2021.
Osim što ovaj mineral pomaže u borbi protiv svakodnevnog stresa, izrazito je važan za mišiće, živčani sustav, pa tako utječe i na koncentraciju i san

Magnezij je mineral važan za više od 300 različitih procesa u organizmu, a jedna od njegovih najvećih dobrobiti je njegova uloga u prevladavanju nesanice i poboljšanju sna. Magnezij pomaže da se mišići brže opuštaju, što je važno za mirnije spavanje. Osim toga, magnezij je odgovoran za pospanost neposredno prije nego što odemo u krevet. Sjetimo se samo dobre stare preporuke koja glasi: Šalica toplog mlijeka prije odlaska u krevet. I zaista djeluje, jer mlijeko sadrži puno magnezija i tako nam pomaže da utonemo u san.

Kako bismo lakše zaspali, i tijelo i mozak moraju se prvo opustiti, a tu uskače magnezij. Aktivira parasimpatički živčani sustav koji je odgovoran za postizanje opuštenosti, regulira neurotransmitere koji šalju signale kroz živčani sustav i regulira hormon melatonin koji je zaslužan za spavanje. Uz to, magnezij regulira i kvalitetu spavanja. Mnogima san ometaju ili prekidaju bolovi i grčevi u nogama. Tomu je najčešći je razlog - manjak magnezija koji je neophodan i za opuštanje, kontrakciju mišića i za normalno kretanje. Magnezij posebno u stresnim situacijama povoljno utječe na organizam te općenito na živčani sustav. Minimalni dnevni unos ovog minerala iznosi oko 300 mg (tijelo apsorbira tek nešto manje od 200 mg).


Čvrstoća sna

Magnezij se često koristi u kombinaciji s cinkom i vitaminom B. Proizvodi na toj bazi popularni su za poboljšanje i čvrstoću sna. Ovaj mineral nam je potreban i da bi apsorbirali i iskoristili sve hranjive vrijednosti namirnica koje unosimo u organizam, potreban je za mineralizaciju kostiju, pravilan rad crijeva, regulira ritam srca i kontrakciju mišića...

Istraživanja su pokazala i da magnezij pomaže snižavanju krvnog tlaka kod onih koji pate od blage hipertenzije. Osim toga, dobro djeluje na živčani sustav, protiv stresa i glavobolje. Prirodni izvori magnezija su zeleno lisnato povrće, mahunarke, integralna riža, cjelovite žitarice, sojine i suncokretove sjemenke, orašasti plodovi, mliječni proizvodi, meso, riba, čokolada s minimalno 70 posto kakaa, neprerađena morska sol. No, treba znati da se termičkom obradom gubi čak 50 do 70 posto ovog minerala, kao i zamrzavanjem namirnica (do 40 posto), te rafiniranjem (do 99 posto).

Manjak magnezija dodatno uzrokuje i pretjerana konzumacija alkohola, kave i pretjeran unos rafiniranog šećera. Dugotrajniji manjak magnezija manifestira se grčevima u mišićima, javlja se osjećaj utrnutosti i bockanja. Dokazano je da magnezij direktno utječe na raspoloženje i ako ga manjka, izaziva anksioznost i depresiju. Naime, on direktno djeluje na ravnotežu otpuštanja i prihvaćanja hormona sreće, serotonina, i samo kada ga imamo dovoljno, osjećamo se uravnoteženo.

Teme
Linker
23. svibanj 2023 14:13