FOTOGRAFIJE: shutterstock
studija

Je li zijevanje ipak zarazno

Zarazno zijevanje nije jedinstveno za ljude, i neke životinje, uključujući pse i čimpanze, također su podložne ehofenomenu

Znanstvenicima je pošlo za rukom dokazati ehofenomen, tj. automatsku imitaciju druge osobe na primjeru zijevanja. Kako bi proučili što se događa u mozgu kada netko zijeva, znanstvenici Sveučilišta u Nottinghamu proučavali su 36 odraslih osoba koje su gledale videoisječke zijevanja drugih ljudi te su se trebale ili suzdržati od zijevanja ili slobodno zijevati. Koristeći se transkranijalnom magnetskom stimulacijom (TMS) mjerili su moždanu aktivnost sudionika tijekom eksperimenata. Otkrili su da se nagon za zijevanjem povećava kad se pokušavamo suzdržati.


U časopisu Current Biology objavili su zaključak da je sklonost "hvatanju" zijevanja povezana s razinama moždane aktivnosti u motoričkom korteksu - što je veća aktivnost, to je veća vjerojatnost da će osoba zijevnuti. Zarazno zijevanje nije jedinstveno za ljude, i neke životinje, uključujući pse i čimpanze, također su podložne ehofenomenu. Drugi tipovi ehofenomena uključuju imitaciju nečijih riječi (eholaliju) ili imitaciju nečijih radnji (ehopraksa).

Linker
18. travanj 2024 21:00