Treba dobro paziti i na kvalitetu maskare...
 Getty Images/iStockphoto
Na što treba paziti

Je li zdravo nositi maskaru svaki dan i što sve riskiramo ako je noću ne skidamo?

19. rujan 2019.
Pri korištenju kozmetičkih preparata za oči treba jako dobro pripaziti na rokove.

Neizostavni dio svake ženske kozmetičke torbice zasigurno je maskara. I većina je nosi svaki dan. Upravo zato se i nameće vrlo jednostavno pitanje Je li zdravo nositi maskaru svaki dan?


Suhoća i upala

Pri korištenju kozmetičkih preparata za oči treba jako dobro pripaziti na rokove. Na samim preparatima i njihovoj ambalaži mogu se namnožiti opasne gljivice i bakterije koje mogu prouzročiti razne očne infekcije.

Disfunkcija Meibomove žlijezde (MGD), inače poznata kao suhe oči, glavni je problem kada je riječ o štetnom djelovanju šminke na oči. Maskara može začepiti pore i dovesti do manje proizvodnje ulja, a pogotovo ako je navečer ne skinete.

To ne samo da dovodi do suhoće, već može doći i do upale vjeđa, kažu stručnjaci.


Ako je nosite svaki dan slijedite ove savjete:

  1. Nemojte nikad ići spavati s maskarom. Ne samo da riskirate ispadanje trepavica, već povećavate rizik od iritacija i upala. Također, skorena dlačica za vrijeme spavanja može čak izgrebati rožnicu. Simptomi uključuju osjećaj stalne nadraženosti, kao da vam je pijesak u očima.
  2. Potrebno ju je mijenjati svaka tri mjeseca.
  3. Maskaru nikad ne posuđujte.
  4. Nemojte četkicu 'pumpati' u tubi - tako ćete samo uvući više bakterija.
  5. Pazite na kvalitetu. Crvene oči, peckanje, bol, suzenje - sve su to znakovi upale zbog kontakta s lošom kvalitetom maskare.

Teme
Linker
05. listopad 2022 20:07