Koliko god bio praktičan, postoje zdravstvena stanja u kojima ga treba izbjegavati.
 Foto: iStock
Provjerili smo

Je li tampon dobar izbor za svaku ženu?

Tamponi olakšavaju svakodnevni život tijekom mjesečnice, posebno tijekom godišnjih odmora ili sportskih aktivnosti, ali temeljni preduvjet pravilne uporabe ovog mnogim ženama spasonosnog higijenskog pomagala njegovo je redovito mijenjanje.

ZA

Lagana odjeća, svjetlije tkanine koje se nose tijekom ljetnih mjeseci te osjećaj nesmetanog fizičkog pokreta potiču da tampone koriste čak i žene koje inače češće biraju uloške kao zaštitu odjeće od menstrualne krvi.

Tamponi olakšavaju svakodnevni život tijekom mjesečnice, posebno za vrijeme godišnjih odmora ili sportskih aktivnosti. Temeljni preduvjet pravilne uporabe ovog dobrog i mnogim ženama spasonosnog pomagala u vrijeme menstruacije njegovo je redovito mijenjanje.

Znate li koliko smije ostati u rodnici?

- Primjena tampona je opravdana, ali mora biti promišljena i racionalna te žena treba uvijek imati na umu da tampon ne smije ostati u rodnici dulje od šest sati. Idealno vrijeme promjene tampona je svaka četiri sata, stoga se uvijek savjetuje ženama da tijekom spavanja koriste higijenske uloške. Danas na tržištu postoje tamponi različitih veličina i upijajućih mogućnosti, dizajnirani za žene koje nisu rodile i za one koje jesu, za one s manjim, kao i za one s obilnijim krvarenjem. Manje tampone mogu koristiti i žene koje nisu imale spolne odnose. Zbog elastičnosti himena, nježnim umetanjem i nježnim povlačenjem končića himen može ostati neoštećen - kaže prim. dr. sc. Ulla Marton, spec. ginekologije.

Uz obavezno mijenjanje tampona svakih nekoliko sati, važno je redovito održavati osobnu higijenu, odlaziti na redovite ginekološke preglede s ciljem otklanjanja potencijalnih poteškoća kao što su lokalne upale ili upale mokraćnih puteva te paziti da su tamponi čisti, odnosno da se čuvaju na čistom mjestu.

Prednosti tampona su i prema dr. sc. Jasenki Grujić-Koračin, spec. ginekologije, višestruke. Ako se tampon dobro postavi i odabere odgovarajuća veličina, mogućnost obavljanja raznih tjelesnih aktivnosti jednaka je kao u danima bez krvarenja.

Nema straha da se pomakne poput uložaka kakvi god oni bili (samoljepljivi, s krilcima ili bez njih). Ne vidi se ni ako djevojka ili žena nosi tanke gaćice, tange ili kupaći kostim. Moguće je kupanje, ali uz uvjet da se nakon kupanja tampon promijeni. Moguće je kombinirati tampon s uloškom, naročito u žena koje imaju obilna krvarenja.

Pogodan i za djevice

Tampone mogu koristiti i žene koje nisu deflorirane (kojima nije zaderan himenalni prsten). To su tamponi malog promjera koje je moguće uvesti u rodnicu ako je promjer manji od promjera himenalnog prstena. Tamponi su maleni i jednostavno ih je odbaciti držeći ih za končić. Tampone može koristiti i žena koja ima intrauterini kontracepcijski uložak (tzv. spiralu). Postoje različiti promjeri tampona, s različitom moći upijanja, pa svaka žena može odabrati veličinu koja joj odgovara prema obilnosti krvarenja i širini ili obliku rodnice. Tampon je preporučljivo promijeniti nakon velike nužde i brisanja.

PROTIV

Kod većine žena koje ne mijenjaju tampone dovoljno često dolazi do razvoja lokalne upale praćene neugodnim mirisom, a zbog raspadnutih produkata i sekretom neugodnog mirisa.

Čuvajte se upala rodnice

- Krv je sama po sebi medij koji povoljno utječe na razvoj patogenih uzročnika, a zbog promjene hormonskog statusa tijekom menstrualnog krvarenja ujedno potiče nestabilnost vaginalnog miljea. Ostanak tampona dulje od šest sati može uzrokovati razvoj upalnog procesa unutar rodnice. Zbog otvorenosti gornjeg dijela ženskog genitalnog trakta tijekom menstrualnog krvarenja brzo i lagano može se razviti septičko stanje, posebno ako su u rodnici brojni patogeni mikroorganizmi koji remete njezinu biološku stabilnost. Terapija počinje što hitnijim izvlačenjem tampona i uvođenjem antibiotika širokog spektra i lokalnom terapijom - kaže prim. dr. sc. Ulla Marton, spec. ginekologije.

Tamponi su na "loš glas" došli i zbog povezanosti starijih vrsta tampona s toksičnim šok sindromom.

- Toksični šok sindrom može biti po život opasno stanje koje uzrokuje toksin bakterije Staphylococcus aureus, a posebno je opasan streptokokni šok sindrom (bakterija Streptococcus pyogenes). Dokazana je povezanost toksičnog šok sindroma s nekim vrstama tampona visoke mogućnosti apsorpcije, načinjenih od poliakrilata koji su se proizvodili do osamdesetih godina 20. stoljeća. Takvi se tamponi više ne proizvode i opasnost od pojave toksičnog šok sindroma jednaka je kod svih žena, koristile tampone ili ne - kaže. dr. Jasenka Grujić Koračin.

Intimna higijena na prvom mjestu

Iako do endotoksičnog šoka dolazi iznimno rijetko, simptomi koji se javljaju uz porast broja G pozitivnih bakterija (najčešće zlatnog stafilokoka) i otpuštanje njihovih toksina tjelesne su promjene praćene općim lošim stanjem, porastom tjelesne temperature, zimicom, tresavicom. Upravo zbog toga važno je redovito mijenjati tampone u odgovarajućim higijenskim uvjetima te prati ruke prije i nakon stavljanja tampona. Ako tampon zaostane u rodnici ili korisnica nije sigurna je li ga izvadila ili nije, preporučljivo je učiniti ginekološki pregled, naročito ako se pojavi iscjedak neugodnog mirisa.

Prema mišljenju dr. sc. Jasenke Grujić-Koračin upotreba tampona ima i neke nedostatke. Žene koje imaju himenalni prsten maloga promjera ili himenalnu abnormalnost teško mogu uvesti tampon u rodnicu. Postoji mogućnost da tada prokrvare zbog ozljede himena, ali to krvarenje najčešće nije obilno.

Dobro je ponoviti

Tampone ne bi trebale koristiti žene koje imaju upalu rodnice ili bilo kakvu ginekološku upalu. Tampone ne može koristiti žena kojoj je "spuštena" maternica ili ima jako širok ulaz u rodnicu što je najčešće povezano s teškim porodom. Ne preporučuje se spolni odnos dok je tampon u rodnici niti stavljati tampon u rodnicu kad žena nema menstruaciju.

Linker
18. travanj 2024 23:29