Ministar zdravstva Vlade Republike Hrvatske i predstavnici tvrtke Roche potpisali su memorandum o suradnji.
 Press
Najveće ulaganje od 1927.

Je li ovo povijesno partnerstvo za transformaciju hrvatske onkološke skrbi?

Prema podacima Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo, na godinu od raka u Hrvatskoj oboli više 23.500 osoba, a umre ih gotovo 14.000. Ovim memorandumom uskoro bi onkološki bolesnici imali mogućnost personaliziranog liječenja.

Vlada Republike Hrvatske i tvrtka Roche potpisali su Memorandum o suradnji na projektu "Personalizirana medicina u onkologiji s ciljem poboljšanja ishoda liječenja".


Što dobivamo

Svrha je projekta smanjiti stopu smrtnosti bolesnika s rakom, povećati stope doživljenja i poboljšati kvalitetu života bolesnika sa zloćudnim bolestima istodobno transformirajući trenutačnu zdravstvenu onkološku skrb u našoj zemlji.

Skrb utemeljena na personaliziranome pristupu i terapija zasnivana na rezultatima sveobuhvatnoga genskog profiliranja važno su postignuće za bolesnike s rakom s mogućnošću pretvaranja raka u izlječivu bolest.

Memorandum su potpisali ministar zdravstva, prof. dr. sc. Milan Kujundžić, generalni direktor tvrtke Roche d.o.o., dr. Milorad Gošev i prokurist dr. Dražen Jeleč (IDSL, ujedinjene strategije međunarodnih poslova), čime su potvrdili svoju predanost projektu.

Projekt će omogućiti znatan iskorak s dosadašnjeg pristupa "jedna metoda liječenja jednaka za sve" prema personaliziranoj zdravstvenoj skrbi (PHC eng. - Personalized Healthcare), koja se temelji na sveobuhvatnom genskom profiliranju i usporedbi velikih količina podataka iz svakodnevne liječničke prakse.

Zahvaljujući takvom testiranju, onkolozi će moći primijeniti odgovarajuće i najbolje personalizirano liječenje jer će imati uvid u specifične genske mutacije koje su različite kod svakog bolesnika.

Vizija projekta jest osigurati pristup pravome lijeku, odgovarajućem bolesniku u pravo vrijeme u cijeloj državi.


Personalizirana zdravstvena skrb

Roche je spreman uložiti 90 milijuna kuna kako bi se osnovao nacionalni Zavod za personaliziranu medicinu i educiralo 30 zdravstvenih radnika koji će biti zaposleni u Zavodu, čime Roche iskazuje predanost ostvarenju personalizirane zdravstvene skrbi u Hrvatskoj.

Ministarstvo zdravstva poduprijet će osnivanje onkološke baze podataka te Zavoda kao nacionalnog centra za personaliziranu medicinu, čime će se uvesti sustavan, mjerljiv i održiv pristup personaliziranome liječenju utemeljenome na sveobuhvatnom genskom profiliranju.

Tijekom svečanosti potpisivanja Memoranduma o suradnji predsjednik Uprave tvrtke Hoffman-La Roche dr. Christoph Franz rekao je: "Kao partnerima, zajednički nam je cilj ostvariti bolju skrb za hrvatske bolesnike s rakom. Ovim projektom približavamo se trenutku u kojem će hrvatski zdravstveni sustav u onkologiji moći pružiti ono što danas zovemo personalizirana zdravstvena skrb, to jest omogućiti pravi lijek za pravog bolesnika u pravo vrijeme. Današnjim potpisivanjem Memoranduma o suradnji Hrvatska sustiže vodeće zemlje u tom području."

Press
Roche je svjetski pionir u farmaceutskoj industriji i dijagnostici usmjeren na unapređenje znanosti kako bi, ističu, poboljšao život ljudi. Kombinirane snage lijekova i dijagnostike pod jednim krovom učinile su Roche liderom u personaliziranoj zdravstvenoj skrbi. Također, Roche je najveća biotehnološka tvrtka na svijetu te svjetski lider u 'in vitro' dijagnostici i dijagnostici raka na osnovi tkiva, te je predvodnik u kontroli dijabetesom.


Pravi lijek za pravog bolesnika u pravo vrijeme

Roche je iznimno ponosan što je Vlada Republike Hrvatske prepoznala tvrtku kao partnera u projektu koji će omogućiti transformaciju onkološke zdravstvene skrbi te istinsko stavljanje bolesnika u središte kako bi se pokušala smanjiti visoka smrtnost od zloćudnih bolesti, produljilo preživljenje i povećala kvaliteta života bolesnika.

Zdravstvena zaštita temeljna na personaliziranome pristupu putem sveobuhvatnoga genskog testiranja i prikupljanje podataka iz svakodnevne liječničke prakse izravno će pridonijeti mogućnosti izlječenja raka.

Generalni direktor tvrtke Roche d.o.o. dr. Milorad Gošev istaknuo je: "Transformacija trenutačne onkološke skrbi u Republici Hrvatskoj omogućit će bolesnicima s metastatskim tumorima dijagnozu putem sveobuhvatnoga genskog profiliranja te u konačnici i primjenu odgovarajuće terapije. Zahvaljujući takvom personaliziranome pristupu onkološki bolesnici moći će dobiti pravi lijek, u pravo vrijeme čime će im se znatno poboljšati kvaliteta života i ishodi liječenja. Ovim projektom Hrvatska ima prigodu postati lider u području provođenja istraživanja i kliničkih ispitivanja istodobno promičući prikupljanje podataka o ishodima liječenja", zaključio je dr. Gošev.

Rocheova financijska potpora projektu "Personalizirana medicina u onkologiji s ciljem poboljšanja ishoda liječenja" jest najveće ulaganje u hrvatsko zdravstvo od davne 1927. kada je Rockefellerova zaklada omogućila gradnju nekadašnjega Higijenskog zavoda te današnje Škole narodnog zdravlja "Andrija Štampar" u zagrebačkoj ulici koja nosi Rockefellerovo ime.


Rak u Hrvatskoj

Rak je jedan od vodećih javnozdravstvenih problema u Republici Hrvatskoj i drugi vodeći uzrok smrtnosti u populaciji unatoč stalnim nastojanjima i ulaganjima u prevenciju, ranu dijagnozu i liječenje oboljelih.

Prema podacima Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo, na godinu od raka u Hrvatskoj oboli više 23.500 osoba, a umre ih gotovo 14.000.

S više od 3,5 milijuna novih slučajeva i 1,3 milijuna smrtnih slučajeva svake godine, rak je drugi najvažniji uzrok smrti i pobola u Europi. Svaki četvrti stanovnik Europske unije (25,4 %) umrijet će od raka. Prema izvješću Svjetske zdravstvene organizacije, očekuje se da će se 2030. godine pojavnost malignih bolesti povećati 69 %, a smrtnost 73 %. Zbog toga očekivanoga "onkološkog cunamija", poboljšanje ishoda liječenja visoko je na dnevnome redu zdravstvenih politika Europske unije, uključujući i našu zemlju.

Linker
20. travanj 2024 14:10